Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čižnár o stretnutí s Kiskom: Zdôrazňujem, že prezident na mňa žiadny tlak nevyvíjal
Zdielať na

Čižnár o stretnutí s Kiskom: Zdôrazňujem, že prezident na mňa žiadny tlak nevyvíjal

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do mediálnej prestrelky medzi premiérom Robertom Ficom a prezidentom Andrejom Kiskom sa v utorok oficiálne zapojil aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. V utorok zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej reagoval na vyjadrenia, ktoré v posledných dvoch dňoch Kiska a Čižnár prezentovali. Poprel informáciu, ktorú pôvodne povedal premiér, že sa stretnutie uskutočnilo v roku 2016.

Generálny prokurátor sa v utorok zapojil do prestrelky medzi Kiskom a Ficom. Poprel premiérove vyjadrenia, keď povedal, že sa premiér "mohol pomýliť s dátumom". Zároveň tiež jasne vyvrátil, že by sa ho snažil prezident Kiska nejakým spôsobom ovplyvňovať. "Zdôrazňujem, že na mňa pán prezident iné tlaky nemal. Neboli na mňa vyvíjané žiadne aktivity ani nátlak, ako tú kauzu zastaviť," vyhlásil Čižnár a pokračoval.  "Ja som sa do tých káuz nestaral. Je pravdou, že pán prezident sa ma asi dvakrát spýtal, ako to vyzerá.... Som z tých, ktorý si nedá do káuz zasahovať. Na mňa keď niekto tlačí, tak to ma skôr opačný efekt," povedal generálny prokurátor. 

​Na Čižnárove slová reagoval aj Ficov Smer-SD vo svojom stanovisku, v ktorom strana v závere vyzvala prezidenta, aby zverejnil všetky dokumenty k daňovej kauze. "Po dnešných vyjadreniach generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára už neexistujú žiadne pochybnosti o tom, že predseda vlády hovoril pravdu.  Generálny prokurátor potvrdil, že prezident Andrej Kiska osobne informoval predsedu vlády o svojich daňových problémoch. Zároveň priznal, že sa prezident trikrát u neho zaujímal o stav vyšetrovania vo svojej súkromnej kauze, čo je z titulu jeho funkcie neprípustné. Pre upokojenie situácie v spoločnosti by bolo najvhodnejšie, aby prezident zverejnil všetky dokumenty týkajúce sa jeho daňovej povinnosti a financovania prezidentskej kampane," uvádza sa v stanovisku. 

Čižnár zvolaním tlačovej konferencie reagoval na vyhlásenia Fica aj Kisku, ktorí si najmä v posledných dňoch vymieňali odkazy cez médiá. Dvaja najvyšší ústavní činitelia sa dostali do konfliktu pre krátenie dane firmy KTAG, ktorej je Kiska spolumajiteľom. 

V ostatných týždňoch sa do médií dostali uniknuté daňové dokumenty práve o Kiskovej kauze, na čo prezident reagoval vyhlásením, že "žijeme v mafiánskom štáte." Netradične, v nedeľu popoludní, zareagoval aj premiér Fico, ktorý zase vyhlásil, že o kauze mu povedal sám prezident pri spoločnom stretnutí. 

Spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej spolumajiteľom je prezident Andrej Kiska, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Daňová kontrola ukázala, že KTAG na dani z príjmov zaplatila o 27-tisíc eur menej než mala, spoločnosť po vyšetrovaní chybu priznala, oľutovala a daň doplatila, čím trestnosť tohto činu zanikla.

Firma si okrem toho za apríl 2014 v prípade nákladov na propagáciu Kisku chcela od štátu uplatniť vratku DPH v sume 146 307,82 eura, daňový úrad však vratku neuznal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy