Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zásadná vízia modernej Európy podľa Macrona. Zmeny sa dotknú aj Slovenska
Zdielať na

Zásadná vízia modernej Európy podľa Macrona. Zmeny sa dotknú aj Slovenska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Európa ako priemyselná a finančná veľmoc, spoločná obrana i polícia, mladí ľudia ovládajúci aspoň dva európske jazyky. To je iba časť zásadnej vízie modernej Európskej únie, ktorú v Paríži predstavil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Je otázne, čo všetko sa napokon presadí, zmeny sa však dotknú aj Slovenska.

Premiér Fico už dlho opakuje, že po tohtoročných francúzskych a nemeckých voľbách sa v Únii budú diať veľké veci a Slovensko chce byť pri tom. "Budeme sa musieť viac priblížiť v oblasti sociálnej, v oblasti daňovej, v oblasti obrannej politiky," povedal premiér Robert Fico. No a francúzsky prezident Macron naozaj hovoril aj o týchto sférach.

Okrem iného navrhol spoločný rozpočet eurozóny, vrátane ministra financií eurozóny. Podľa ministra hospodárstva Žigu sa o návrhoch ešte bude debatovať. Všeobecne ale platí, že je v našom záujme akýkoľvek postup k lepšiemu a mali by sme byť aktívne pri tom.

"Viac ako 85 percent výrobkov, ktoré sa na Slovensku vyrobia, sa nepredávajú u nás, ale vo svete a EÚ, alebo trh Európy, je pre nás ten najdôležitejší," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. Macron ďalej volá po spoločnej európskej obrane, polícii, či azylovom úrade, ktorý by riešil migrantov. "Vždy, keď spolupráca medzi európskymi krajinami bola efektívnjšia, bola Európa pripravená čeliť niektorým hrozbám lepšie a bezpečnosť sa zvyšovala," povedal minister vnútra Robert Kaliňák. 

Francúzska hlava štátu sa prihovára aj ku mladým ľuďom v Únii. Chce, aby mládež v EÚ hovorila aspoň dvomi európskymi jazykmi, a aby každý druhý študent mohol ísť zbierať skúsenosti do inej krajiny. "Ak EÚ chce napredovať v hospodárskom raste a byť konkurencieschopná, ona musí viac využívať tie zdroje, ktoré má doma. To znamená, že z našej populácie treba dostať kvalitnejšie výkony a intenzívnejšie zapojenie sa do trhu práce. teda ľudia musia byť viac vzdelaní," myslí si ministerka školstva Martina Lubyová. 

Kľúčové bude to, ako sa ku Macronovým predstavám postaví nová nemecká vláda, pretože najmä tento dvojmotor Francúzsko-Nemecko bude určovať to, akým smerom sa bude hýbať EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy