Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Primátora Galanty obžalovali pre zneužitie právomoci. Ten tvrdí, že je nevinný
Zdielať na

Primátora Galanty obžalovali pre zneužitie právomoci. Ten tvrdí, že je nevinný

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

GALANTA / Obžalobu pre trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa si v pondelok na Okresnom súde v Galante vypočul primátor Galanty Peter P. Trestného činu sa podľa obžaloby dopustil v polovici júna 2015, keď uzatvoril bez verejného obstarávania zmluvu s firmou, ktorá mala pre mesto vykonávať verejné obstarávanie.

Primátor vyhlásil, že je absolútne nevinný a prišiel na súd očistiť svoje meno. Na tom istom súde čelí prvý muž Galanty aj obžalobe pre zločin machinácií pri verejnom obstarávaní, ani v tomto prípade svoju vinu nepripúšťa. "Mám v rukách stanovisko, ktoré hovorí, že nič nebolo porušené, zrazu prišla NAKA. Za všetkým treba hľadať jedného starého zlomyseľníka, ktorý mal divné záľuby - fotenie zvláštnych selfíčok a podobne, bude sa čítať jeho svedecká výpoveď," hovorí obžalovaný primátor Galanty, Peter Paška.

Na súde v pondelok vypovedali niekoľkí svedkovia a čítali výpoveď už nebohého mestského poslanca Františka Gauliedera. Práve on bol podľa primátora za oboma obvineniami, ktoré v súčasnosti rieši galantský súd. "Nesplnil povinnosti verejného obstarávateľa pri zadávaní zákaziek čím v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní zabezpečil pre spoločnosť neoprávnený prospech, mesto Galanta vyplatilo tomuto subjektu vo výške 6330 euro s DPH," zaznelo z úst trnavského prokurátora.

Primátor potvrdil, že firmu na vykonávanie verejných obstarávaní pre mesto vybrala radnica priamo, zákon to podľa neho umožňoval. Mesto Galanta malo v minulosti problémy s verejným obstarávaním, jedným z dôvodov bola aj dlhodobá práceneschopnosť pracovníčky, ktorá mala túto agendu v náplni práce. Na základe referencií preto uzatvorili zmluvu s firmou z Nitry, ktorá mala s verejným obstarávaním skúsenosti, bolo to podľa primátora v súlade so zákonom. Ak by tak radnica neurobila, hrozilo by napríklad to, že v školských jedálňach by kuchárky nemohli variť, pretože by im nemal kto obstarávať suroviny.

 "Nerozumiem, ako môžu existovať takéto súdne pojednávania, existuje rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý konštatoval, že to bolo v súlade so zákonom," hovorí Patrik Árendáš, predstaviteľ externej firmy.

Hlavné pojednávanie dnes sudca odročil na december. Primátor Paška sa uchádza v novembrových voľbách aj o kreslo krajského poslanca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy