Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Richter zostáva vo funkcii, SNS sa zdržala hlasovania
Zdielať na

Richter zostáva vo funkcii, SNS sa zdržala hlasovania

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ešte v stredu žiadali jeho odvolanie, vo štvrtok bolo všetko inak. Slovenská národná strana má vážne výhrady voči ministrovi práce Jánovi Richterovi, ktorý po štyroch mesiacoch včera opäť čelil odvolávaniu v parlamente. Za Richterov koniec hlasovalo 61 poslancov, proti 65 a zdržalo sa 13.

Ján Richter ostáva naďalej ministrom práce. Koalícia ho podržala. To je po štvrtkovom hlasovaní kľúčová informácia, aj keď do poslednej chvíle nebolo jasné, či odvolávanie ustojí.

Poslanecký klub SNS dvakrát pred hlasovaním rokoval za zatvorenými dverami, pričom ich presviedčal aj premiér Robert Fico. Tesne pred hlasovaním bolo stanovisko SNS jasnejšie. Rozhodli sa hlasovať jednotne, a to tak, že koalíciu nepoložia.

Za odvolanie ministra hlasovalo 61 poslancov. Potrebných bolo 76 hlasov.

Vo štvrtok o 15:00 začala 20. schôdza NR SR v tomto volebnom období, ktorej jediným bodom programu bolo odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Schôdzu iniciovali opozičné SaS, OĽaNO a Sme rodina.

Poslanci vyzbierali viac ako 30 podpisov opozičných poslancov potrebných na zvolanie schôdze, na ktorej chceli ministra odvolať za kauzu Čistý deň, ako aj za ďalšie zlyhania v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnych služieb.

Ako zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu za SaS Natália Blahová, poslanci sú presvedčení, že Richter je nekompetentný minister, ktorý permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a ak zostane vo funkcii, ohrozenie bude pretrvávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy