Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Danko asi nie je dostatočne skúsený a kvalifikovaný, myslí si politológ
Zdielať na

Danko asi nie je dostatočne skúsený a kvalifikovaný, myslí si politológ

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská národná strana (SNS) v pondelok vypovedala koaličnú zmluvu. Oznámila to e-mailom šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková. Podľa informácií agentúry SITA v koalícii nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Ako informoval agentúru SITA zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jaroslava Brhela.

Podľa politológa Grigorijho Mesežnikova vládna koalícia pravdepodobne stráca väčšinu v parlamente. Mesežnikov si to myslí na základe toho, ako sa správa jedna z koaličných strán, Slovenská národná strana. "To je logický dôsledok vypovedania koaličnej zmluvy." 

Reaguje tak aj na predsedu národniarov Andreja Danka, ktorý podľa Mesežnikova nie je dostatočne skúsený. "Postoje predsedu SNS svedčia o tom, že asi nie je dostatočne skúsený, nie je dostatočne kvalifikovaný a asi podceňuje to, čo vytvára reálne zázemie koaličnej spolupráce. Tá dôveryhodnosť musí byť založená na dodržiavaní nejakých dohodnutých pravidiel," povedal Mesežnikov pre televíziu JOJ. 

Podľa politológa sa teraz ponúkajú viaceré možnosti riešenia tejto vládnej krízy. "Ak strana Smer a Most, ktorí nemajú problém s koaličnou zmluvou, chcú pokračovať ďalej, buď sa pokúsia presvedčiť SNS aby predsa len upustila od svojho kroku alebo sa budú snažiť situáciu riešiť tým, že vytvoria iné podoby väčšiny v parlamente."

Mesežnikov tak vidí aj možnú alternatívu, akú Slovensko už v minulosti zažilo, hoci tá je zo všetkých možností najkomplikovanejšia. "Druhá vláda Mikuláša Dzurindu svoj druhý polčas pôsobila v takomto móde, keď sa vytvárali väčšiny pri hlasovaní v parlamente, čiže nahradiť väčšinu pri presadzovaní určitých zákonov alebo nahradiť SNS systémovo, to znamená, že získať na spoluprácu iný politický subjekt," myslí si politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy