Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vládne mestečko na Slovensku. Dobrý nápad bez politickej vôle
Zdielať na

Vládne mestečko na Slovensku. Dobrý nápad bez politickej vôle

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerstvám chýbajú priestory. Projekt vládneho mestečka sa ale odkladá. Napriek prisľúbeným peniazom.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská hľadá nový domov pre svojich asi 400 zamestnancov. Požaduje minimálne 8 000 metrov štvorcových. "Sme oslovili aj štátne inštitúcie v priebehu minulého roku, na začiatku tohto roku znova, či neexistuje nejaký štátny alebo verejnoprávny priestor - neexistuje," hovori ministerka. 

Preto verejne vyzvala všetkých, ktorí priestory môžu poskytnúť tak, aby vyhovovali kritériám ministerstva, aby tak urobili do konca budúceho týždňa. Tento problém by teoreticky mohla vyriešiť myšlienka vládneho mestečka. Špekuluje sa o nej už 10 rokov. Našich 13 ministerstiev je roztrúsených po troch bratislavských okresoch. S priestorovými problémami sa potýkajú aj rezorty vnútra či dopravy.


Počas prvej Ficovej vlády návrh neuspel u koaličných partnerov. Myšlienka ožila v roku 2012 pri reforme verejnej správy, potom v roku 2014 a aj minulý rok.
"MV má vypracovnú štúdiu od KPMG, ktorá analyzovala sídlo pre 3 rezorty. Ministerstvo vnútra, hospodárstva a financií. Našim cieľom bolo postaviť jedno sídlo pre 3 rezorty, staré budovy, energeticky neefektívne, predať, a dorovnať tak finančný rozdiel pri výstavbe nových budov," vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Medzinárodná poradenská firma zistila, že ani spojenie týchto troch rezortov pod jednu strechu by vraj nebolo finančne výhodné. Začalo sa teda hovoriť o tom, že vládne mestečko nie je prioritou vlády. "Na tento projekt sme mali prisľúbené aj financie z európskej rozvojovej banky, avšak nateraz toto nie je prioritou slovenskej vlády. V tejto veci sa začne konať až keď budú doriešené všetky veci ohľadom financovania tohto projektu," dodáva Lazarov. 

Jednotliví ministri už pritom vyberali vhodné priestory. Vyhliadnutá bola napríklad lokalita v oblasti súčasného ministerstva obrany, spomínal sa aj pozemok vojenskej nemocnice Rázsochy či Petržalská strana Dunaja. Ak sa pozrieme do zahraničia, zistíme, že podobné kroky už realizuje napríklad Holandsko. Vládne mestečko majú v Haagu. Tam postupne zlučujú a centralizujú vládne budovy. Výrazne sa tým ušetrilo.

Debata o zlučovaní pod jednu strechu je veľmi aktuálna aj v Británii. Do roku 2023 majú Briti presunúť asi 270 tisíc zamestnancov do 18 - 23 kľúčových lokalít. Na to, aby sme vládne mestečko mali, musí byť politická vôľa. Smer ju má, lenže Most Híd to nevidí ako prioritu a SNS chce radšej pozornosť zamerať na efektívnejšie využitie televíznych priestorov v Mlynskej doline.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy