Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SMK a Most-Híd nepôjdu spoločne do krajských volieb
Zdielať na

SMK a Most-Híd nepôjdu spoločne do krajských volieb

Google News Button Sledovať správy

NITRA / Strana maďarskej koalície (SMK-MKP) a Most-Híd nepôjdu do župných volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji spoločne. Strany sa na rokovaniach na celoštátnej úrovni nedohodli na spoločnom postupe v regionálnych voľbách. Nitriansky krajský predseda SMK-MKP Iván Farkas, ktorý je zároveň podpredsedom strany, presadzoval vytvorenie koalície s Mostom-Híd v Nitrianskom kraji. "Vynaložil som veľa síl na dosiahnutie tohto výsledku, žiaľ, nedospeli sme k úspechu," povedal. Dôvody boli podľa neho rôzne, konkretizovať ich nechcel.

Ako o možnom spoločnom kandidátovi na predsedu kraja sa hovorilo o Tomášovi Galbavom (Most-Híd). Farkas potvrdil, že o ňom rokovali. Otázka, či teraz SMK-MKP postaví vlastného kandidáta alebo podporí niekoho iného, je podľa neho ešte otvorená. Kandidátov na poslancov už vybrali okresné konferencie v Leviciach, v Komárne a v Nových Zámkoch, Krajská rada SMK-MKP bude koncom mája.

Strana maďarskej koalície bude pokračovať v rokovaniach s ďalšími pravicovými stranami okrem kotlebovcov. Farkas naznačil aj obavy z nárastu vplyvu kotlebovcov v kraji, ktorí chcú stavať aj vlastného kandidáta na predsedu kraja. "Možno to speje aj k nejakým zásadným zmenám, čo sa týka politického zoskupenia v ďalšom volebnom období. My si toto uvedomujeme a tým pádom je naša zodpovednosť jasná - chceme dopomôcť takému riešeniu, aby zastupiteľstvo mohlo pracovať v tých koľajách, v akých pracovalo doteraz a aby tie extrémne sily boli čo najmenej prítomné," povedal Farkas. Prípadnú podporu súčasného predsedu kraja Milana Belicu označil za predčasnú otázku, no SMK-MKP je podľa neho ochotná o tom rokovať s ostatnými politickými stranami.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy