Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusi počasiu neprikázali. Oslavy víťazstva nad fašizmom prekazil dážď
Zdielať na

Rusi počasiu neprikázali. Oslavy víťazstva nad fašizmom prekazil dážď

Google News Button Sledovať správy

MOSKVA / Ironicky sa hovorievalo, že Rusi vedia prikázať vetru aj dažďu, avšak tento rok to pri vojenskej prehliadke na moskovskom Červenom námestí nepolatilo. Oslavy víťazstva nad fašizmom si diváci užili len v uliciach, kde bola prítomná špičková vojenská technika, vrátane najmodernejšieho protileteckého obranného systému. Leteckú šou 72 bombardérov, stíhačiek, vrtuľníkov a ostatných lietadiel odvolali pre hustý dážď. Prvý raz za ostatných 15 rokov sa prehliadky zúčastnil aj moldavský prezident.

Ruská armáda v utorok pre nepriaznivé počasia zrušila leteckú časť vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve. Za jedinú noc tam napršalo 70 percent mesačného úhrnu, uviedla agentúra Interfax. Nad Červeným námestím malo preletieť 72 posádok strategických bombardérov, stíhacích lietadiel, vrtuľníkov, dopravných i bojových lietadiel.

Armáda techniku ​​z prehliadky stiahla napriek tomu, že špeciálna letecká jednotka tradične pomocou chemikálií rozháňala oblaky vo výške tri až osem tisíc metrov. Letecká technika sa tak podľa ministerstva obrany vrátila na základne.

Ruská armáda na prehliadke prvýkrát predstavila protivzdušné systémy Tor-M a Pancir vo verziách pre novobudované arktické útvary. Na prehliadke nechýbali medzikontinentálne balistické rakety Jars.

Prezident Vladimir Putin počas svojho príhovoru povedal, že pre efektívny boj s terorizmom a ďalšími globálnymi hrozbami je potreba zjednotiť a upevniť celé medzinárodné spoločenstvo. Dodal, že Rusko je na medzinárodnú spoluprácu pripravené.

Prehliadku nepozorovali zahraniční štátnici, jedinou výnimkou bol proruský moldavský prezident Igor Dodon. Pred ruskou okupáciou ukrajinského Krymu v roku 2014 sledovali z tribúny na Červenom námestí armádne defilé napríklad nemecká kancelárka Angela Merkel alebo čínsky prezident Si Ťin-pching.

V Petrohrade sa slávnostnej vojenskej prehliadky nezúčastnili lode Baltskej flotily, ktoré mesto nečakane opustili už v noci na sobotu. Petrohradský server Fontánka s odkazom na vlastné zdroje informoval, že lode odvolali pre americký torpédoborec, ktorý sa údajne priblížil k ruským teritoriálnym vodám. Vojenský štáb ale iba uviedol, že flotila sa stiahla pre plnenie zadanej misie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy