Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovič: Listy pre poslancov čítali úradnici ešte predtým, ako dostali písomné nariadenie
Zdielať na

Matovič: Listy pre poslancov čítali úradnici ešte predtým, ako dostali písomné nariadenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič z OĽaNO v stredu len hodinu po tom, čo Kancelária NR SR oznámila stiahnutie kontroverzného nariadenia zo 7. apríla o otváraní a čítaní zásielok určených poslancom. Podľa jeho zistení sa tak malo diať už dávno pred týmto dátumom.

Igor Matovič dnes na tlačovej besede vyhlásil, že išli osobne s Jánom Budajom do podateľne NR SR, aby zistili, koľko percent zásielok otvárajú, nakoľko tvrdenie hovorkyne predsedu parlamentu o necelých piatich percentách sa mu nezdalo byť dôveryhodné. Rovnako spochybnil aj informáciu, žeby malo ísť zväčša o pohľadnice.  V podateľni mali nájsť včera v škatuli 20 listov a jedinú pohľadnicu. Dnes tam však bolo už len sedem listov.

Na Matovičovu otázku, kam sa podela zvyšná korešpondencia, mala údajne vedúca podateľne odpovedať: "Prišiel pán riaditeľ a zobral tie listy pánovi Guspanovi". Matovič to považuje za vyvrátenie tvrdenia, že korešpendenciu kontroluje a číta jediný úradník. Za najprekvapivejšiu však považuje informáciu, že Guspanovi odniesli len "staré listy".

"Staré" malo podľa vedúcej podateľne znamenať spred dátumu 7. apríla, teda spredo dňa, keď písomne vydali nariadenia o kontrole korešpondencie. Hoci Matovič nekontroloval dátumy na všetkých zásielkach určených na kontrolu, na pohľadnici bola pečiatka pošty z 8. februára, teda dva mesiace pred vydaním nariadenia. Podľa Matoviča je to dôkaz, že úradníci kontrolovali poštu ešte predtým, ako to dostali príkazom písomne. Mala mu to potvrdiť aj vedúca podateľne, údajne tak robili pre kontrolu vulgarizmov. "Len ten, komu je zásielka určená, má právo posúdiť jej obsah," myslí si o tom Matovič. Ku konaniu vyzýva aj ministerku spravodlivosti, Luciu Žitňanskú, nakoľko podľa neho ide jednoznačne o porušenie listového tajomstva.

​Na základe týchto zistení vyzýva Igor Matovič Andreja Danka, aby najneskôr v piatok, 28. apríla do 12:00h odstúpil z funkcie predsedu parlamentu. Ak tak nespraví, bude iniciovať hlasovanie za jeho odvolanie a má podporu opozičných strán a hnutí - OĽaNO, SaS, a Sme rodina - Boris Kollár.

Poslankyňa za OĽaNO, Veronika Remišová, vyzýva Danka na ospravedlnenie ľudom, ktorí listy poslancom písali: "Toto nie je o poslancoch, je to o ľuďoch, ktorí im píšu, to ich listové tajomstvo bolo porušené". Zároveň označila za lživé tvrdenie, žeby si poslanci nejakú poštu odmietali prebrať, údajne to ani nie je možné, keďže si ju berú priamo z priehradky a s nikým o tom nekomunikujú.

Poslanec za OĽaNO, Ján Budaj, spomenul zákon o poštových službách a listovom tajomstve garantovanom ústavou, kde je presne definované, za akých okolností sa môže obálka otvoriť. V článku 22 v odseku 2 je uvedené, že „nikto nesmie porušiť listové tajomstvo ani tajomstvo iných písomností a záznamov, či už uchovávaných v súkromí, alebo zasielaných poštou, alebo iným spôsobom; výnimkou sú prípady, ktoré ustanoví zákon“. Tieto prípady sú tam presne vymenované, a je zjavné, že prípad, pre ktorý poštu kontrolujú poslancom NR SR, medzi uvedené výnimky nespadá. Môže tak ísť o spáchanie trestného činu porušovania tajomstva prepravovaných správ podľa § 196 Trestného zákona.  "Toto nie je politická vec, toto je trestná činnosť na pôde národnej rady," myslí si Ján Budaj.

Vyjadril sa Maďarič, Kaliňák, aj Richter

Minister kultúry označil čítanie listov určených poslancom za "nonsens", no spochybnil, žeby to nariadil Andrej Danko.

Robert Kaliňák si nemyslí, žeby mal predseda parlamentu po kauze otvárania listov poslancom odísť z funkcie. Ako uviedol dnes pred novinármi, pochybuje, že by text rozhodnutia o manipulácii s doručenými zásielkami bol z jeho hlavy. „Nie je to štýl jeho konania,“ konštatoval Kaliňák. Rovnako neverí, že cieľom kontroly zásielok bolo poškodiť poslancov. Zároveň vysvetlil, že samotné usmernenie rezortu vnútra bolo prijaté po tom, čo boli súdy a ďalšie inštitúcie konfrontované so zásielkami s nebezpečným odpadom, keď v obálkach boli stopové prvky rádioaktívneho prvku a nielen pracie prášky či cukor.

Minister práce. sociálnych vecí a rodiny, Ján Richter, vyjadril presvedčenie, že v kauze otvárania obálok poslancom išlo skôr o zlyhanie komunikácie.
Ako dnes po zasadnutí vlády povedal pre médiá, asi bolo treba si presne vyjasniť, čo znamená nariadenie ministerstva vnútra o zabezpečení bezpečnosti. 

Ku kauze sa zatiaľ vôbec nevyjadril Andrej Danko, ani premiér Fico.

Kontroverzné nariadenie o kontrole zásielok dnes dočasne pozastavili z nariadenia šéfa Kancelárie NR SR, Daniela Guspana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy