Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prichádza veľké zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, či sa týka aj vás
Zdielať na

Prichádza veľké zvyšovanie dôchodkov. Pozrite sa, či sa týka aj vás

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Novela zákona, ktorá sa dotýka viac ako 100-tisíc starodôchodcov prilepší ľuďom, ktorí odišli do penzie ešte pred rokom 2004. Minister Richter tvrdí, že rieši tých, ktorí doplatili na nový zákon.

Viac než stotisíc starodôchodcov si od roku 2018 má prilepšiť. Hovoríme o ľuďoch, ktorí odišli do penzie pred rokom 2004 a pre časť z nich boli nové pravidlá nevýhodné. 

Nové pravidla by nepriniesli vyššiu penziu všetkým starodôchodcom. Pozitívne sa tieto pravidlá dotknú približne 101-tisíc ľudí. "Riešime tých, ktorí, ľudovo povedané, doplatili na nový zákon a cítia prirodzenú skrivodlivosť," hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Nie je 25,50 € pre najstarších starodôchodcov málo?

V skupine starodôchodcov je takmer 13-tisíc seniorov. Hovoríme o ľuďoch, ktorí odišli do dôchodku pred 30. septembrom 1988. Keďže sociálnej poisťovni chýba mnoho záznamov spred októbra 1988, všetci dostanú rovnaký paušál 25,50 eur. Na viac vraj štátna kasa nemá. 

"Politika je umenie možného, to je suma cca 50 miliónov, ktoré máme k dispozícii," tvrdí Richter. Ostatným starodôchodcom sa budú penzie prepočítavať individuálne. Čo však v prípade, že to Sociálna poisťovňa nestihne do januára 2018? Podľa ministra by dôchodky mali byť prepočítané do októbra 2018, ale spätne vyplatené od januára každému. 

V prípade, že starodôchodca umrie ešte počas prepočítavania jeho penzie, nárok na peniaze mu nezaniká. Jeho penziu od januára až do dňa úmrtia dostane najbližší pozostalí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy