Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Drucker predstavil zmeny v zdravotníctve, pohotovosti budú po novom
Zdielať na

Minister Drucker predstavil zmeny v zdravotníctve, pohotovosti budú po novom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / MInister zdravotníctva Tomáš Drucker hodnotil rok svojho pôsobenia vo svojom rezorte. Okrem toho predstavil najbližšie zmeny.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v piatok zhodnotil rok svojho pôsobenia. Za úspech považuje zákon o liekoch a obmedzenie vývozu liekov do zahraničia. Predstavil aj zmeny, ktoré chystá. Tie sa napríklad týkajp pohotovostí. 

Minister tvrdí, že rekordnú stratu štátnej zdravotnej poisťovne nechce rezort riešiť šetrením na pacientoch. Hovorí o úsporách vo vnútri poisťovne. V rámci bilancovania upozornil aj na prichádzajúce zmeny a novinky. 

Nové ambulantné pohotovosti budú v každom okresnom meste. K dispozícii by mali byť už od budúceho roka počas pracovných dní od 16:00 do 23:00, cez víkendy od 7:00. do 23:00.

"To znamená, že chceme zmeniť súčasný krajský princíp na okresný, na každý okres chceme definovať podľa jednotlivých špecializácií počet špecialistov, ktoré zdravotná poisťovňa zazmluvní," hovorí Drucker. 

Chýbajúci lekári

Ďalšie zmeny sa týkajú chýbajúcich lekárov, ktoré by mal vyriešiť rezidentský program. "Rezident, ktorý do šiestich mesiacov nenastúpi na všeobecného praktického lekára a nebude vykonávať päť rokov takúto prax, bude povinný uhradiť náklady spojené s jeho vzdelávaním v rámci rezidentského programu," vysvetľuje minister. 

Najkritickejšou oblasťou sú však stále zdravotné sestry. Tie ministrovo pôsobenie už v januári ohodnotili známkou 3-. Tvrdia, že sa nedočkali žiadneho reálneho návrhu na zlepšenie podmienok a pochybujú, že má Drucker pri rozhodnutiach voľné ruky. Oceňujú ale, že je ochotný s nimi diskutovať. 

Združenia a stavovské organizácie ministrovu komunikatívnosť a otvorenosť oceňujú. Podľa analytika je ústretová komunikácia dvojsečnou zbraňou s možnými negatívami. Niektorí totiž Druckerovi vyčítajú nedostatočnú razantnosť pri presadzovaní financovania zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy