Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Americká lietadlová loď sa neplavila ku KĽDR, ako tvrdil Pentagon
Zdielať na

Americká lietadlová loď sa neplavila ku KĽDR, ako tvrdil Pentagon

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americká lietadlová loď Carl Vinson sprevádzaná ďalšími plavidlami nemierila ku Kórejskému polostrovu, ako pred zhruba desiatimi dňami tvrdil Pentagon, ale plávala opačným smerom. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Americké námorníctvo 8. apríla oznámilo, že útočná skupina jeho plavidiel vedená lietadlovou loďou Carl Vinson sa vydala na cestu ku Kórejskému polostrovu. Americký prezident Donald Trump začiatkom minulého týždňa vyhlásil, že vyslal "vojnové loďstvo" ako varovanie Severnej Kórei. V skutočnosti bola ale úderná skupina amerického námorníctva v tú dobu ďaleko od KĽDR a plávala opačným smerom.

Keď Severná Kórea tento víkend predviedla na vojenskej prehliadke pravdepodobne nové rakety a uskutočnila ďalší neúspešný raketový test, preplávali americké plavidlá Sundským prielivom a pokračovali do Indického oceánu.

Velenie americkej armády v Pacifiku v utorok oznámilo, že útočná skupina Carl Vinson, tvorená rovnomennou lietadlovou loďou s 60 lietadlami a 5 000 členmi posádky, dvoma torpédoborcami a jedným krížnikom vybaveným balistickými strelami a ďalšími bojovými plavidlami musela najprv dokončiť plánované manévre organizované spoločne s Austráliou. Tie boli oproti pôvodným plánom skrátené a teraz už úderná skupina "pláva na základe rozkazu do západného Pacifiku".

Zatiaľ nie je jasné, či klamlivá informácia bola zverejnená zámerne s cieľom vystrašiť severokórejského vodcu Kim Čong-una alebo sa jednalo o zmenu plánu či jednoduchou chybu v komunikácii.

Experti na severokórejský diktátorský režim varovali, že by rozporuplné vyhlásenia mohli znížiť dôveryhodnosť Trumpovej vlády. "Ak sa im vyhrážate, a vaše vyhrážky nie sú vierohodné, zmarí to vašu politiku voči nim, nech už je akákoľvek," vyhlásil podľa agentúry Reuters politológ Joel Wit, bývalý činiteľ amerického ministerstva zahraničia, ktorý spolupracuje s ústavom univerzity Johna Hopkinsa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy