Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump vyhodil svojho hlavného stratéga
Zdielať na

Trump vyhodil svojho hlavného stratéga

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Americký prezident Donald Trump odvolal svojho hlavného stratéga Steva Bannona z Národnej bezpečnostnej rady. Kontroverzný poradca bol členom rady od januára a mnohí kritizovali jeho neschopnosť.

Nemenovaný činiteľ Bieleho domu odvolanie Bannona odôvodnil tým, že bol v Národnej bezpečnostnej rade kvôli tomu, aby dohliadal na iného Trumpovho poradcu, Michaela Flynna. Ten bol hlavným bezpečnostným poradcom. 

Leninista

Flynn neinformoval prezidenta o svojich stretnutiach s ruským veľvyslancom, a tak ho vo feburári odvolali. Nebolo teda potrebné, aby Bannon kontroloval Flynna a zostal v rade. 

Trump pôvodne účasť Bannona, ktorého názory sú označované za xenofóbne či rasistické, na bezpečnostných rokovaniach obhajoval tým, že je to bývalý príslušník námorníctva. Jeho úlohou bolo zaistiť, aby sa orgán tvorený expertmi s názormi často odlišnými od Trumpa zladil s prezidentovou víziou bezpečnostnej politiky. 

​Rovnako mal docieliť efektívnejšie fungovanie rady, než tomu bolo za Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Prezident ale svoje rozhodnutie prehodnotil. Národná bezpečnostná rada je kľúčový poradný orgán prezidenta v bezpečnostných otázkach boja proti terorizmu.

Januárové vymenovanie Bannona vrchným prezidentovým poradcom predstavovalo pre mnohých Američanov šok. Šesťdesiattriročný politik má povesť stúpenca bieleho nacionalizmu a takzvanej alternatívnej pravice. 

"Som leninista. Lenin chcel zničiť štát a presne to chcem urobiť aj ja. Chcem nechať všetko zničiť a strhnúť súčasný establishment," povedal v roku 2014.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy