Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Deväť rokov porušoval zákon, no koaliční kolegovia mu chcú zjemniť trest
Zdielať na

Deväť rokov porušoval zákon, no koaliční kolegovia mu chcú zjemniť trest

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaliční kolegovia krajského šéfa Smeru a zároveň poslanca Národnej rady, Stanislava Kubáneka, v utorok na rokovaní výboru pre nezlučiteľnosť funkcií podržali. Rozhodli sa, že neodklepnú ani jednu z deviatich navrhovaných pokút za to, že mal živnosť a bol zároveň aj šéfom spoločnosti.

Ak by sa podarilo týchto deväť pokút odklepnúť, znamenalo by to, že výška pokuty by sa vyšplhala až na vyše 100 tisíc eur, čo by bola rekordná suma. Namiesto toho prišli s alternatívnym riešením. Navrhli mu jednu pokutu vo výške šiestich mesačných platov za živnosť a druhú pokutu v rovnakej výške za to, že bol konateľom spoločnosti. Spolu by suma za pokuty dosiahla asi 24 tisíc eur. O tomto návrhu ale výbor ešte nestihol rokovať.

K navrhovanému a pozmenenému rozhodnutiu sa vyjadrili aj poslanci OĽaNO, ktorí tvrdia, že vládna koalícia ma dvojaký meter. Poslanec Jozef Lukáč upozornil, že Stanislav Kubánek porušoval zákon nepozastavením živnosti 3 285 dní, za čo mu hrozila pokuta 108-tisíc eur. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič mal 21 dní otvorenú živnosť a výsledok je strata mandátu a pokuta 12-tisíc eur.

„Vládni poslanci len hľadajú spôsob, ako mu pokutu znížiť alebo zrušiť. Podľa mňa by mal dostať pokutu 108-tisíc eur, lebo porušoval zákon deväť rokov,“ povedal Viskupič s tým, že Matovič urobil formálnu chybu, ale Kubánek zrejme reálne podnikal, keďže pôsobil nielen ako živnostník, ale aj ako konateľ. Podľa neho má Kubánek takú silu na výbore, že koaliční poslanci zhodili zo stola deväť konaní.

Okrem poslanca Kubáneka riešil výbor aj konanie voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ten počas pracovnej cesty vo Varšave poklepkal základný kameň vežiaku, ktorý stavia súkromná spoločnosť, v ktorej zároveň pracuje jeho dcéra, čo je podľa niektorých poslancov výboru problémom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy