Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lacné potraviny nie sú priorita. Jedálne majú pozerať na kvalitu
Zdielať na

Lacné potraviny nie sú priorita. Jedálne majú pozerať na kvalitu

BRATISLAVA / Kým v obchode si na obale mäsa môžete presne prečítať, či pochádza zo Slovenska, alebo precestovalo pol sveta a aký má dátum spotreby, v reštauráciách, v školských jedálňach, alebo v nemocniciach o ňom neviete nič. Suroviny na prípravu stravy musia školské jedálne, ktoré nakupujú mäso nad 39 tisíc eur ročne, nakupovať cez verejné obstarávanie.

Rovnako sú na tom aj všetky zariadenia hromadného stravovania, ktoré spadajú pod štátnu a verejnú správu. "Sme rukojemníkmi ceny," ozýva sa z nemocníc a školských jedální. Na nákup nekvalitných potravín už upozorňovala ministerka Matečná, ktorá pripravila aj nové zásady pre verejné obstarávanie.

Vláda tieto podmienky schválila a platné sú už takmer rok. "Tento materiál obsahuje konkrétne návrhy, ako môžu jedálne, zariadenia, školy, povedzme verejné inštitúcie, obstarávať potraviny. Prvé je, aby kupovali čerstvejšie potraviny, aby to neboli mrazené potraviny, aby tam boli certifikáty od veterinárnej a potravinovej správy a zároveň im odporúčame, aby sa neorientovali len na cenu, ale aby 60 percent kritérií bola kvalita," povedal Michal Feik, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva.

Podmienky obstarávania sú nastavené tak, aby systém nevyberal potraviny len na základe ceny, ale aby pracoval s ideálnym pomerom medzi kvalitou a cenou potravín. Matečná navrhla, aby zariadenia obstarávali čerstvé mäso, ktoré musí byť dodané v lehote menej ako jedna tretina času pred dátumom spotreby, čím sa prakticky úplne vylučuje možnosť nákupu mäsa, ktoré precestovalo pol sveta. To znamená, že ak má potravina dobu spotreby tri týždne, dodaná musí byť do týždňa.

Podobné podmienky platia aj na mliečne výrobky. Pri pečive si môžu zariadenia samostatne určiť, ako podmienku čerstvosť, čo im umožňuje nákup pečiva od lokálnych dodávateľov. Do akej miery jedálne dodržujú tieto podmienky, je otázne. Ministerstvo však chce v budúcnosti nákup lacných potravín ešte sťažiť, čo znamenám že v novom systéme sa už nebudú dať kúpiť vôbec.

Najčítanejšie správy