Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokus o obnovenie Trumpovho dekrétu odvolávací súd zamietol
Zdielať na

Pokus o obnovenie Trumpovho dekrétu odvolávací súd zamietol

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Odvolávací súd v San Francisku v nedeľu zamietol žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti, aby do rozhodnutia o jeho odvolaní okamžite obnovil platnosť prezidentského dekrétu, ktorý zakazuje cestovať obyvateľom niekoľkých moslimských krajín do USA. Súd zároveň vyzval ministerstvo, aby najneskôr v pondelok popoludní predložilo k svojej odvolávacej žiadosti ďalšie doklady.

Ministerstvo sa v sobotu odvolalo proti piatkovému verdiktu federálneho sudcu zo Seattlu Jamesa Robart, ktorý dočasne pozastavil platnosť antimigračného dekrétu prezidenta Donalda Trumpa. Pozastavenie má podľa Roberta trvať do doby, kým justícia preskúma sťažnosť, ktorú proti Trumpovmu dekrétu podal generálny prokurátor štátu Washington.

Následne ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť vydalo nariadenie, aby jeho agenti voči cudzincom neuplatňovali výnos podpísaný Trumpom, ktorý deklaroval, že vďaka jeho nariadeniu sa do USA nedostanú potenciálni teroristi.

Dekrét, na 90 dní zakazujúci vstup do USA občanom siedmich štátov, zaviedol Trump 27. januára. Nariadenie sa týka krajín Irak, Irán, Sýria, Líbya, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace ním Trump zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy