Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škandál v nemeckej armáde: Vojaci pri výcviku vykonávali sexuálne a sadistické rituály
Zdielať na

Škandál v nemeckej armáde: Vojaci pri výcviku vykonávali sexuálne a sadistické rituály

BERLÍN / Nemecká armáda rieši škandál, ktorý sa odohrával pri výcviku elitných vojakov v kasárňach v Pfullendorf, v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Inštruktori v rámci výcviku používali sadistické a sexuálne rituály, ktoré mali údajne zvýšiť odolnosť vojakov. Všetko si nahrávali na video. Sedem vojakov vyšetrujú.

Vojaci sú obvinení pre ublíženie na zdraví či sexuálne napadnutie. Armáda sa bránila obvineniam s tým, že svojich ľudí iba školila na ťažké situácie, keby sa vojaci ocitli v zajatí v tyle nepriateľa. O prípade informoval Spiegel Online.

Vyšetrovanie začalo v októbri minulého roka, kedy sa priamo na ministerku obrany Ursulu von der Leyen obrátila jedna poručíčka nemeckej armády, ktorá podstúpila v Pfullendorf špeciálny výcvik zdravotníkov určený pre bojové operácie. Jeho praktiky označila za neprijateľné a ponižujúce dôstojnosť ľudí.

Vojaci aj vojačky sa museli napríklad vyzliecť donaha pred ostatnými a inštruktori to všetko natáčali. Pri jednom z cvičení zaviedli do konečníka mužov i žien tampóny. Tiež to filmovali. Pri iných cvičeniach simulovali falošné väzenia, vojakov zviazali, dali im na hlavy tašky, aby nič nevideli a potom ich dlho polievali vodou. Predstierali mučenia.

Podľa dostupných informácií podobné praktiky ale uplatňujú inštruktori v nemeckej armáde celé roky a inšpirovali sa bojovými jednotkami v USA či vo Veľkej Británii.

Pred pár dňami vystúpil s prejavom o armáde aj náš prezident Andrej Kiska. Pozrite sa v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy