Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Londýn zverejnil stratégiu pre brexit
Zdielať na

Londýn zverejnil stratégiu pre brexit

Google News Button Sledovať správy

LONDÝN / Britská vláda vo štvrtok vydala takzvanú Bielu knihu o plánovaných podmienkach odchodu krajiny z Európskej únie. Základom je dvanásť bodov, ktoré už v polovici januára predstavila Theresa May. Dokument potvrdzuje takzvaný tvrdý brexit, teda odchod z jednotného trhu a prísnejšie kontroly na britských hraniciach.

Zverejnenie takzvanej Bielej knihy oznámil minister pre brexit David Davis. V prejavu v parlamente uviedol, že dokument sa zakladá na dvanástich pilieroch brexitu, ktoré pri svojom prejave na začiatku roka predstavila britská premiérka Theresa May.

Nedostatok rešpektu

"Sme veľký globálny národ, ktorý môže Európe veľa ponúknuť," píše v predslove 77 stranového dokumentu May. Za úvodným slovom nasleduje výpis 12 základných bodov, na ktoré sa bude vyjednávací tím britskej vlády sústrediť. 

Opozícia, ktorú vedú liberálni demokrati a časť labouristov, sa bezprostredne po vystúpení Davisa sťažovala, že dokument bol zverejnený neskoro a poslanci nebudú mať dostatok času na jeho preštudovanie. 

​Stúpenci Škótskej národnej strany vyhlásili, že zo strany vlády ide o nedostatok rešpektu k členom parlamentu. 

Najdôležitejšími bodmi sú okrem iného odchod z jednotného európskeho trhu, odstúpenie od Súdneho dvora EÚ a sprísnenie migračnej politiky.

Súvisiace články