Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump začal úradovať. Zakáže migráciu a začne stavať múr
Zdielať na

Trump začal úradovať. Zakáže migráciu a začne stavať múr

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Americký prezident Donald Trump sa v týchto dňoch chystá podpísať niekoľko dekrétov týkajúcich sa migrácie a chce dočasne zakázať prijímanie prisťahovalcov zo Sýrie a ďalších blízkovýchodných krajín. Na rad by mal prísť aj sľubovaný múr s Mexikom.

"V stredu je na pláne veľký deň pre národnú bezpečnosť. Okrem množstva iných vecí postavíme múr!" uviedol Donald Trump na sociálnej sieti Twitter v narážke na zmienené nariadenia, ktoré majú dať zelenú stavbe múru medzi USA a Mexikom. Ten prisľúbil počas predvolebnej kampane.

Trump v utorok vyhlásil, že financovanie múru budú podľa prezidenta hradiť najskôr Američania, nakoniec ale "stopercentne" Mexiko. Proces to môže byť zložitý. Mexická vláda opakovanie podobné scenáre odmietla.

Trumpove nariadenia by mali takisto zakázať prijímanie utečencov z krajín vyhodnotených americkými úradmi ako rizikovými až do doby, než bude sprísnený proces preverovania občanov týchto štátov. Na zozname sa objavila Sýria, Irán, Jemen, Líbya, Somálsko a Sudán.

Americký prezident sa pravdepodobne chystá vydať pokyn ministerstvu zahraničných vecí, aby ľuďom zo zmienených krajín úplne prestali vydávať víza potrebné na vstup do USA.

Okrem obmedzenia migrácie plánuje šéf Bieleho domu zaviesť sankcie voči mestám, ktoré sa odmietnu podriadiť a nebudú perzekuovať ilegálnych prisťahovalcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy