Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Riaditeľom CIA sa stal Mike Pompeo
Zdielať na

Riaditeľom CIA sa stal Mike Pompeo

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Senát v Spojených štátoch amerických potvrdil v druhom kole väčšinu hlasov Mikea Pompea do čela riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). V pondelok Zahraničný výbor amerického Senátu odsúhlasil ešte nomináciu bývalého šéfa ropnej spoločnosti Exxon Mobil Rexa Tillersona do čela americkej diplomacie.

Senát Mikea Pompea potvrdil do funkcie šéfa CIA v druhom termíne jasnou väčšinou 66 ku 32 hlasov nominácie. Piatkové schvaľovanie konzervatívneho republikána do čela mocnej agentúry zablokovala opozícia.

Majú z neho strach

Pompeo povedie CIA v kritickej dobe pre národnú bezpečnosť, kedy tradične nestranná agentúra bola hodená do politického ringu. Trump sa v minulých mesiacoch rád vyjadroval k činnosti CIA a to často kriticky. 

Prvoradou úlohou Pompea bude vytvoriť účinný vzťah medzi CIA a Trumpom. Demokratickí senátori v piatok protestovali proti rýchlemu potvrdeniu kandidátov nového amerického prezidenta. 

Vzopreli sa zvlášť proti potvrdeniu Pompea do funkcie riaditeľa CIA. Požadovali, aby sa preverila a prediskutovala jeho nominácia. Niektorí zákonodarci majú obavy, že Pompeo môže rozšíriť sledovanie osôb a umožniť tvrdé metódy pri výsluchoch.

Tvrdá kritika Ruska

Pompeo sa hlási k republikánskemu konzervatívnemu hnutiu Tea Party. Od roku 2011 zasadá v Snemovni reprezentantov USA za štát Kansas. Je známym kritikom medzinárodnej dohody s Iránom.

Rovnako tvrdo sa vyjadruje na adresu Ruska. Podľa neho je celkom jasné, že sa Rusko snažilo ovplyvniť americké prezidentské voľby. Moskva vtrhla na Ukrajinu a okupuje jej územie, ohrozuje Európu a podľa Pompea nerobí nič, aby pomohla poraziť Islamský štát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy