Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Európsky parlament volí svojho nového predsedu, tretie kolo neúspešné
Zdielať na

Európsky parlament volí svojho nového predsedu, tretie kolo neúspešné

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Ani tretie kolo hlasovania v Európskom parlamente (EP) neprinieslo meno nového predsedu. Najviac hlasov rovnako ako pri predošlých dvoch kolách získal kandidát ľudovcov Antonio Tajani. Nasleduje posledné, štvrté kolo voľby, v ktorom si europoslanci vyberú z dvojice favoritov.

Kandidát najpočetnejšej zastúpenej Európskej ľudovej strany, dostal v treťom kole 291 zo 690 platných hlasov. Na zisk predsedníckeho postu ale potreboval nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov, čo sa mu nepodarilo. Do posledného kola postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti z tretieho kola – favorit Antonio Tajani z radov ľudovcov a líder socialistickej skupiny v EP Gianni Pittella, ktorý za ním zaostal o stovku hlasov.

O post sa uchádza šesť kandidátov, keďže líder liberálov Guy Verhofstadt stiahol kandidatúru. Favoritom je kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany Antonio Tajani. 

Favoritovi na víťazstvo vyhovuje fakt, že kandidát liberálov na základne koaličnej dohody, ktorú v utorok uzavreli ľudovci so skupinou liberálov, odstúpil z boja o kreslo predsedu Európskeho Parlamentu.

Ak hlasovanie nebude úspešné v druhom, prípadne ani v treťom kole, do štvrtého kola postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali najviac hlasov v treťom kole. V prípade "remízy" vo štvrtom kole sa stane predsedom starší z dvojice kandidátov. "Dnes v Európskom parlamente budeme dovtedy, kým nebude predseda parlamentu zvolený, možno až do neskorých večerných hodín," povedal Miroslav Mikolášik, z Európskej ľudovej strany.

Voľbu nového predsedu Európskeho parlamentu bude až do jeho zvolenia viesť jeho súčasný šéf Martin Schulz.

https://twitter.com/EuroParlPress/status/821305272777969664/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Súvisiace články

Najčítanejšie správy