Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tajné služby USA: Kampaň, ktorá mala ovplyvniť voľby, nariadil Putin
Zdielať na

Tajné služby USA: Kampaň, ktorá mala ovplyvniť voľby, nariadil Putin

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON/MOSKVA / Kampaň, ktorá mala ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA, nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Jej cieľom bolo podkopať demokratický proces v krajine a pošpiniť demokratickú kandidátku Hillary Clinton. K tomuto záveru dospeli americké tajné služby. Odtajnenú časť zverejnili v piatok večer.

Správu odtajnili po tom, čo nastávajúci prezident Donald Trump v piatok večer rokoval s predstaviteľmi tajných služieb práve pre možné angažovanie Ruska v minuloročných prezidentských volieb.

Chaos a oslabenie Západu

Po schôdzke Trump nespochybnil obvinenie na adresu Ruska, ako tomu bolo doposiaľ. Podľa neho však ruské angažovanie nemalo vplyv na výsledok volieb.

"Aj keď sa Rusko, Čína a iné krajiny, skupiny či jednotlivci ustavične snažia preniknúť do počítačových sietí našich vládnych inštitúcií, našich podnikov a organizácií, vrátane Demokratickej strany, nemalo to absolútne žiaden dopad na výsledok volieb," uviedol Trump.

Tajné služby USA už dávnejšie uviedli, že hackerské útoky, ktoré zasiahli do prezidentských volieb, posvätilo ruské vedenie. Rusi podľa šéfov CIA a FBI šírili falošné informácie na sociálnych sieťach a internete, aby vyvolali zmätok a oslabili Západ.

Súvisiace články