Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budúcnosť Európskej únie je nejasná. Hrozí jej rozpad
Zdielať na

Budúcnosť Európskej únie je nejasná. Hrozí jej rozpad

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/EÚ / Rozpad Európskej únie je reálnou možnosťou. Povedal to minister zahraničných vecí Nemecka pre denník Süddeutsche Zeitung. Podľa neho britské referendum vrhlo Európu do silných turbulencií. Pripustil tak, že euroskeptici môžu nakoniec predsa len vyhrať.

Budúcnosť projektu Európskej únie je podľa nemeckého ministra zahraničných vecí, Franka Waltera Steinmeiera, veľmi nejasná. Dôležitý bol pritom dátum 24. júna, keď sa Briti rozhodli, že úniu nechcú. Riešenia sa hľadajú len ťažko. Najnovšie to sociálny demokrat Frak Walter Steinmeier povedal na plné ústa: "Desaťročia platné istoty sú v súčasnosti znova spochybňované. Európa nemá žiadne alternatívy."

Môže za to populizmus?

Hlavné dôvody toho, kde sa únia nachádza, vidí vo finančnej kríze, vlnách utečencov do Európy a šok z britského referenda. Podľa neho si teraz vraj pravicoví populisti naháňajú hlasy tým, že obavy ľudí využívajú a poukazujú na údajné zlyhanie EÚ. Presne to si myslia aj sociálni demokrati z našich končín. Náš premiér, Robert Fico, tvrdí: "Toto znamená dávať priestor lacnému populizmu, extrémizmu a bláznom v politike. A na Slovensku tých bláznov v politike máme dosť." Deštruktívneho prístupu sa obáva aj český premiér, Bohuslav Sobotka. 

Upratovanie v Bruseli

Nemecký minister ide ešte ďalej. Hovorí, že ľudí treba opäť presviedčať, že trvalý mier na našom kontinente nie je samozrejmosťou. Ešte pálčivejšou otázkou nateraz ostáva, ako dopadne odchod Británie. A najmä - či a koľko krajín bude nasledovať. Z Bruselu sa už ozývajú hlasy, že začať treba od seba a tak možno pristúpia aj k auditu svojich vlastných štruktúr. Potvrdzuje to Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov: "Chceme niektoré inštitúcie zrušiť, niektoré zlúčiť, pretože skutočne sú neefektívne, nevieme, čo robia, za koľko robia, koľko majú pracovníkov." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy