Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na kabáty zabudnite. Čaká nás extra teplý víkend
Zdielať na

Na kabáty zabudnite. Čaká nás extra teplý víkend

BRATISLAVA / Akosi sme si v posledných dňoch zvykli na mimoriadne vysokú teplotu vzduchu a nielen cez deň. Veľmi teplo je aj v noci, a tak sa nedivme, že sa prepisujú dlhodobé teplotné rekordy.

Aj nadchádzajúci víkend bude až extrémne teplý

Nad Britskými ostrovmi sa nachádza oblasť nízkeho tlaku vzduchu a po jej prednej strane k nám bude vrcholiť od juhozápadu prílev veľmi teplého vzduchu. Tento vzduch je zároveň aj vlhký, tak sa musíme pripraviť na veľa oblačnosti a aj zrážky, ktoré budú snehové iba vo vysokých horských polohách.

Sobota bude oblačná až zamračená, ojedinele môže byť hmlisto. S mrholením alebo s dažďom musíme počítať najmä na severe a vo východnej polovici krajiny. Na západe bude zrážok minimálne. Bude veľmi teplo. Po nočnej teplote, ktorá poklesne na 12 až 7 stupňov Celzia, ale v dolinách a kotlinách bude okolo 5 stupňov, sa počas dňa vzduch ohreje na 8 až 14 stupňov. Na juhu krajiny bude od 14 do 18 stupňov Celzia. Vietor od juhu do 25 až 40 kilometrov za hodinu, na západe a severe v nárazoch 60 až 70 kilometrov za hodinu.

Nedeľa prinesie veľmi podobný charakter počasia

Rozdiel bude v tom, že sa zrážky objavia na celom Slovensku a tie jemne znížia teplotu. Denné maximum bude od 5 do 11 stupňov, na juhu krajiny ešte do 13 až 14 stupňov Celzia. Naďalej bude veterno.

Sneženie sa počas víkendu objaví iba vo vysokých horských polohách, od nadmorskej výšky asi 1700 1800 metrov nad morom. Súčasné vysoké teploty vzduchu veľmi znížili výšku aj kvalitu snehovej pokrývky v lyžiarskych strediskách. Teplý vzduch sa objaví aj na horách, keď vo výške 1500 metrov nad morom. bude v sobotu 2 až 6 stupňov, v nedeľu o máličko menej. Pozor ale na búrlivý vietor až silnú víchricu! Tá sa bude objavovať u nás aj v sobotu a v nedeľu.

Protiklad spred 95 rokov

Súčasné nezvyčajne teplé počasie je v silnom protiklade s počasím a teplotami spred 95 rokov. Vtedy u nás, ale vlastne v celej strednej Európe a aj na Balkáne, zažívali naši predkovia neuveriteľne nízke teploty vzduchu. Na Slovensku, na stanici Vígľaš-Pstruša, poklesla nočná teplota na hodnotu - 41 stupňov Celzia! Podľa zápisov v kronikách stromy pukali, dobytok mrzol v maštaliach a vtáci padali na zem zmrznutí. Zima 1928 / 1929 patrí k najstudenším zimám za posledných najmenej 150 rokov.

Teplé počasie vyhnalo koncom januára Španielov na pláže

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.