Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ohováranie, urážky aj nevhodný obsah. Polícia varuje pred temnou stranou internetu
Zdielať na

Ohováranie, urážky aj nevhodný obsah. Polícia varuje pred temnou stranou internetu

BRATISLAVA / Na internete sa nachádza obrovské množstvo videí, ktoré nie sú pravdivé. A to môže byť naozaj veľký problém pre každého z nás.

Deti a mládež často na sociálnych sieťach zdieľajú aj citlivý obsah, ako sú nahé, či polonahé fotky. Vystavujú sa tak riziku. Aj obsah, ktorý zdieľajú dobrovoľne môže byť zneužitý. Napríklad ich spolužiakmi. Fotky sa tak začnú šíriť a pod príspevkom môže pribudnúť množstvo nevhodných komentárov. "Takýto človek má stres, sklamanie, zlyhanie, nízke sebavedomie až myšlienky na ukončenie života," uviedla psychologička Zuzana Juráneková.

Mladých ľudí upozorňuje aj polícia. "Apelujeme na deti, aby nešírili obnažené fotografie svojich spolužiakov alebo kamarátov. Zverejnenie takéhoto obsahu má znaky trestného činu rozširovania materiálu s obsahom detskej pornografie," vysvetlila hovorkyňa Prezídia policajného zboru Zuzana Hrabovská. 

​To platí aj v prípade, ak na sociálne siete niekto zverejní fotku, ktorá inú osobu zosmiešňuje. Podľa trestného zákona sa môžu dopustiť nebezpečného elektronického obťažovania. "Za rok 2023 evidujeme 24 prípadov, ktoré boli kvalifikované ako trestný čin nebezpečného elektronického obťažovania. V troch prípadoch išlo o maloletých," potvrdila Hrabovská.

Čoraz viac sa však v online prostredí stretávame aj s videami alebo fotkami, na ktorých sú známe osobnosti v nie úplne bežných situáciách. Pomocou umelej inteligencie totiž vznikajú takzvané deepfake, ktoré sú nerozoznateľné od reality. Svoje o tom vie aj americká speváčka Taylor Swift, ktorej falošné nahé fotky obleteli sociálne siete.

Speváčka zvažuje právne kroky

"Akékoľvek právne kroky sú v takýchto prípadoch zbytočné. Ak je to na internete už je problém," tvrdí odborník na IT Peter Kováč. No a pomocou umelej inteligencie môžu vzniknúť aj nepravdivé dialógy. Aj pomocou deepfake sa môžu ľudia na internete stať obeťami kyberšikany. Tá môže mať aj tragické následky. Cieľom páchateľov je, aby obetiam spôsobili bolesť, aby ich urazili, zneuctili či vydierali. Práve preto je dôležité, aby aj rodičia detí a mládeže mali prehľad o tom, čo na internete robia. Odborníci radia, aby rozhovor o online prostredí neprebiehal ako vypočúvanie, či kontrola.

Sociálnymi sieťami sa šíria aj nebezpečné výzvy. Pripomenúť môžeme 16-ročného chlapca, ktorý sa snažil podomácky vyrobiť plameňomet a skončil s popáleninami po celom tele v nemocnici. Úspech mala aj Blackout výzva, ktorej cieľom bolo stratiť vedomie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy