Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Za šikanovanie mailmi skončil vo väzbe. Podľa psychologičky sa obete kyberšikany cítia izolovane
Zdielať na

Za šikanovanie mailmi skončil vo väzbe. Podľa psychologičky sa obete kyberšikany cítia izolovane

BRATISLAVA / Kyberšikana je na Slovensku trestný čin, za ktorý hrozí väzenie. Agresori si síce myslia, že na internete sú anonymní, no nie je to tak. Najnovšie sa o tom presvedčil aj 57-ročný muž z Piešťan. Po tom, čo rozposielal urážlivé e-maily, skončil za mrežami.

Všetko sa to začalo už pred dvoma rokmi. Žena pracovala v riadiacej funkcii v Štátnej správe. 57-ročný muž z Piešťan ju začal terorizovať prostredníctvom e-mailov. Jej kolegom rozposielal hromadné správy, v ktorých ju nazval podvodníčkou a klamárkou. Ženu dokonca ponižoval a urážal aj pred obyvateľmi Piešťan, kde dlhodobo pracovala.

"Svojím konaním a neustálym obťažovaním poškodzoval jej dobré meno a zhoršoval tak kvalitu jej života," uviedla hovorkyňa polície v Trnave Zlatica Antalová. "Tá obeť kyberšikany sa cíti v nebezpečí, je stále v strese, v úzkostiach, má strach otvoriť telefón," ozrejmila psychologička z IP-čka Marta Marošová.

Mužovo obťažovanie cez internet pritom žena znášala dlhé mesiace. Psychológovia odporúčajú nečakať. "Určite to môže mať následky, bolo by dobré, keby obete kyberšikany vyhľadali odbornú pomoc a už v začiatkoch sa to snažili zastaviť," dodala psychologička.

Prípad sa žena rozhodla riešiť s políciou len nedávno. Ani obvinenie však muža neodradilo a s rozposielaním urážlivých e-mailov pokračoval ďalej. "Vyšetrovateľka preto obvinenie voči mužovi rozšírila a zároveň podala podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie," avizovala hovorkyňa.

Trnavský súd sa s jej návrhom stotožnil. 57-ročný muž tak skončil vo väzbe. "Upozorňujeme, že šikana či ohováranie sú protiprávne nielen v reálnom svete, ale aj v online priestore," komentovala hovorkyňa polície. Polícia zároveň pripomína, že ide o trestný čin Nebezpečné elektronické obťažovanie, za čo hrozí trojročné väzenie.

Rozhovor so psychologičkou IP-čka Martou Marošovou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy