Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Štvornohý terapeut pomáha pacientom na psychiatrickom oddelení
Zdielať na

VIDEO: Štvornohý terapeut pomáha pacientom na psychiatrickom oddelení

BRATISLAVA / Teraz vám ukážeme obľúbeného člena tímu zdravotníckeho personálu z psychiatrického oddelenia Univerzitnej nemocnice v bratislavskej Petržalke. Nevie síce rozprávať a má 4 nohy, ale lekári si jeho pomoc pacientom nevedia vynachváliť. Na oddelení totiž začali realizovať kanisterapiu.

​"Máme tu pacientov so psychózami, s demenciami, neurózami, závislosťami," priblížila Petra Nosáľová, primárka psychiatrického oddelenia Nemocnice sv. Cyrila a Metoda, UNB. Párkrát týždenne je život na oddelení trochu iný. Prichádza sem totiž terapeutický psík Moon. Pomohol napríklad aj chlapcovi v ťažkom stave. "On ležal v diabetickej kóme. Rozložila som po tele pacienta piškótky a on tým, že ich opatrne okolo neho zbieral, plazil sa k tým piškótkam, pacientovi sa po chvíli začali triasť viečka, zhlboka sa nadýchol, všetko sa rozpípalo a rozsvietilo. Pribehol primár, čo sa deje," s úsmevom opisuje canisterapeutka Petra Tomášov.

Akonáhle psík vbehne medzi pacientov, atmosféra sa zmení, vidieť úsmevy a počuť smiech. Zdá sa to ako banalita, ale presne toto títo pacienti potrebujú. "Kontakt so zvieraťom trošku znižuje napätie, pacienti dokážu prichádzať na iné myšlienky," uviedla Nosáľová. "Sme v očakávaní, kedy príde psík, kedy si ho môžeme pohladkať, trošku vyhrať a zabudnúť na tie naše problémy," opísala pacientka.

Terapiu však nemôže robiť hociktorý pes. Aj keď to vyzerá len ako hladkanie a česanie, terapia má svoje pravidlá aj účinok. "Musí byť stopercentne ovládateľný, nesmie sa báť, nesmie byť útočný," vysvetlila Tomášov. Sám Moon zažil, aké je to dostať pomoc a dnes pomáha aj on.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy