Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tlakové útvary sa pomenúvali po osobnostiach či podľa histórie ľudu. Kam siaha ich história?
Zdielať na

Tlakové útvary sa pomenúvali po osobnostiach či podľa histórie ľudu. Kam siaha ich história?

Zdroj: TASR

Kedysi sa tlakové útvary rozlišovali podľa toho, v ktorej časti sveta sa vyvinuli a kam sa presúvajú. Až na začiatku 50. rokov minulého storočia začali na Slobodnej univerzite v Berlíne dávať jednotlivým tlakovým nížam alebo výšam pekné mená. Mali ale pravidlo, a to stále platí, že to nebudú mená hanlivé, urážlivé, nebude to reklama a nebude sa riešiť politika. Mimochodom, na nasledujúci rok sú už níže a aj výše vypredané. Výše, pretože sa na mapách prízemného tlakového poľa objavujú dlhšiu dobu a tento tlakový útvar má dlhšiu životnosť, sú drahšie.

Ako v minulosti pomenovali meteorologické deje?

Hurikány, alebo tropické tlakové níže po dosiahnutí určitej rýchlosti vetra, získavajú svoje mená od začiatku 50. rokov minulého storočia. Najskôr to bolo iba podľa návrhov Hurikánového centra NOAA, až neskôr sa tohto údelu ujala WMO. Boli to ženské mená, až v 70. rokoch minulého storočia sa začali dávať aj mužské mená.

Ďalší, ktorí začali pomenovávať veci súvisiace s dejmi v atmosfére, tento raz nad Európou, boli meteorológovia v Seville. Keď tam začalo pribúdať vĺn horúčav, začali sa jednotlivé vlny pomenovávať, ale tu začali od konca abecedy. Meteorológovia to odôvodňovali tým, že dokážu jednotlivé vlny od seba lepšie odlíšiť a porovnať ich ničivú silu.

Taliani pomenovávali deje aj podľa dávnych vládcov či mytológie

Toto leto zase v Taliansku, v súkromnej meteo službe, na stránkach Il Meteo, pomenovali vlny horúčav Cerberos a Cháron a nakoniec aj Nero. Jedno meno lepšie ako druhé, ale na hodnoty teploty vzduchu, ktoré v čase výskytu týchto vĺn boli v Taliansku pozorované, to boli mená príznačné. Červené výstrahy ukazovali obyvateľom, turistom, že je lepšie zostať v klimatizovaných priestoroch a nechodiť po obchodoch, kaviarňach a turistických pamiatkach.

Vo Veľkej Británii mená navrhovalo obyvateľstvo a dnes sa na tom nič nemení

Meteorologická služba Veľkej Británie už dlhšie pomenováva tlakové níže prinášajúce nad túto časť sveta nepríjemné počasie. Mala na to urobený pekný menoslov, kde mená navrhovalo obyvateľstvo a nič na tom nemení ani v súčasnosti.

K pomenovávaniu sa ku Veľkej Británii sa pridala aj meteo služba Severného Írska a Kráľovský meteorologický inštitút Holandska a pomenovávajú tlakové níže spoločne. Robia tak už od roku 2014.

Sezóna začína 1.9. 2023 a pokračuje do 31.8. 2024. Cieľom je byť pri predikcii a varovaní na postup tlakovej níže cielenejší. Tohtoročný zoznam sa začína Agnes a končiť bude Walidom, pričom niektoré písmená abecedy a vynechávajú a to sa deje po dohode práve s Hurikánovým centrom NOAA a WMO. Ak sa z niektorého hurikánu s jeho vlastným menom stane mimotropická tlaková níž a dostane sa až do pôsobnosti Britského Mett Officu, meno tomuto hurikánu zostáva, len sa pred jeho meno pripojí ex.

Pomenovávali aj podľa významných vedcov, ktorí sa zaslúžili o rôzne objavy

Agnes má meno po írskej astronomičke Agnes Mary Clerckovej, ktorá zároveň aj písala zaujímavé biografické veci o iných astronómoch a vedcoch, ako napr. Galilei, Huygens či Kepler. Šírila osvetu o vedeckej práci.

Je zaujímavé, že do zoznamu sa dostalo aj meno Ciarán Fearon ako pocta pracovníkovi oddelenia zo Severného Írska, ktoré sa venuje práve úzkej spolupráci medzi jednotlivými komunitami, aby nebezpečné počasie napáchalo čo najmenej škôd.

Meno Debi je pocta Debi Gerftovi, dôchodcovi, pôvodne policajtovi. Je to Škót, ktorý sa vo svojom povolaní venoval práve povodniam a eliminácii prípadných škôd, ktoré môžu povodne spôsobiť.

Írska meteorologická služba do zoznamu prispela menom Jocelyn, pomenovanej po Dame Jocelyn Bellovej, astrofyzičke, objaviteľke radio pulzaru. Šľachtický titul Dame si zaslúžila práve za svoju dlhoročnú prácu a objavy v nej.

Slovo storm z angličtiny avšak neznamená v preklade búrka. Čo naozaj znamená?

Aj keď sa pri názvoch níží objavuje anglické slovo storm, čo sa dá preložiť ako búrka a aj sa to tak v masovokomunikačných prostriedkoch prekladá, z meteorologického pohľadu je búrka niečo iné. V tomto prípade ide, podľa meteorologického slovníka, o všeobecný termín vyjadrujúci akékoľvek výrazné vybočenie (zosilnenie) prírodných javov, alebo prvkov, nie iba meteorologických, z normálu.

Anglické slovo storm označuje aj 10. stupeň Beufortovej stupnice vetra, čo je preložené do slovenčiny, silná víchrica. Je teda vhodnejšie hovoriť o víchrici Babet, ktorá počas víkendu 21.-22.10. devastuje niektoré časti Európy.

Spoločné pomenovávanie tlakových níži sa vo Veľkej Británii, Holandsku a Írsku deje už 9 rokov a ako sa vyjadrili kompetentní, je to možno čudné, ale funguje to. Pomáha to jasnejšie, rýchlejšie dostať potrebné informácie tým, ktorí môžu byť nebezpečným počasím zasiahnutí.

Prečo vznikajú zoznamy mien?

Svoj zoznam mien majú sedem rokov aj meteorologické služby Portugalska, Španielska, Francúzska, Belgicka a Luxemburska. Dôvod, prečo sa tak deje, je ten istý ako majú služby Veľkej Británie - lepšie, adresnejšie priniesť informácie o nebezpečnom počasí dotknutému obyvateľstvu. Počas víkendu 21.- 22. októbra na Pyrenejskom polostrove bola tlaková níž s intenzívnymi zrážkami a silným vetrom, ktorá podľa zoznamu mien mala meno Bernard. Na juhu Španielska, v pohorí Sierra Nevada, bola dosiahnutá priemerná rýchlosť vetra podľa meraní Španielskej meteo služby AEMET 123 km/h.

Svoje mená majú aj níže v okolí Gréckych ostrovov a Stredozemného mora, ale aj štáty ako Rumunsko, Bulharsko, kde sa v čiernom mori tiež môžu vyvinúť tlakové níže prinášajúce silný devastačný vietor a intenzívne zrážky.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.