Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Október zatiaľ pripomína neskoré leto. Aké počasie nás čaká najbližšie dni?
Zdielať na

Október zatiaľ pripomína neskoré leto. Aké počasie nás čaká najbližšie dni?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Sobotné ráno na našom území bolo veľmi teplé až horúce. Zaznamenali sme tzv. tropickú noc, čo znamená noc, keď teplota neklesá pod 20 stupňov. V Kamenici nad Cirochou bolo 20,1 a v Hurbanove 20,2 stupňov Celzia. Veľmi teplá noc bola aj v Žiline na letisku, kde bolo do rána 19,6 stupňov Celzia, čo je najteplejšia noc z 20. na 21. októbra v ére pozorovaní na tejto stanici.

Aj sobotný deň bude veľmi teplý. Pred studeným frontom k nám vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu, a to od juhu po prednej strane veľmi rozsiahlej a hlbokej tlakovej níže. Tá prinášala a stále aj prináša veľmi nebezpečné počasie do Španielska, Francúzska, na sever Nemecka, do Veľkej Británie, ale aj na juh Škandinávie.

U nás práve silný vietor a hustá oblačnosť priniesla veľmi teplú noc a prinesie nám aj veľmi teplú sobotu. Počas soboty sa objavia prehánky najmä vo východnej polovici krajiny. Na západe bude počas dňa prechodne aj zmenšená oblačnosť. Denné maximum bude od 20 do 25 stupňov Celzia, na strede a východe krajiny bude lokálne jemne chladnejšie – okolo 18 stupňov. Vietor od juhu bude postupne slabnúť, no stále bude fúkať od 25 až 35 km/h.

Nedeľa bude aj naďalej pod oblačnou až zamračenou oblohou, zrážky sa objavia vo väčšej miere opäť vo východnej časti Slovenska. Lokálne môžu byť zrážky aj výdatnejšie s úhrnmi 25 až 30 milimetrov za 24 hodín. Od západu sa bude počas dňa postupne zmenšovať oblačnosť. Do rána teplota poklesne na 15 až 9 stupňov Celzia. Cez deň zostane teplota vysoká – od 16 do 21 stupňov, na severe bude chladnejšie, a to od 12 do 16 stupňov. Južný vietor sa bude meniť na západný s rýchlosťou do 30 km/h.

Naplno sa vysoký tlak prejaví v pondelok 23. októbra. Vtedy výrazne ubudne oblačnosť, čo sa odrazí na teplote v noci. Tá poklesne na 9 až 5 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách okolo 3 stupňov. Cez deň bude prevažne polooblačno, teplomery budú ukazovať teplotu od 12 do 16 stupňov, na severe a smerom na juh bude teplota opäť až nad 20 stupňov Celzia. Október je zatiaľ počasím ako neskoré leto, len pár dní bolo chladnejších. Tie evokovali jesenné sychravé dni. Milovníci dlhých prechádzok v popadanom farebnom lístí môžu byť veľmi spokojní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy