Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sobota prekvapila slnečným počasím. Koľko teplých dní nás ešte čaká?
Zdielať na

Sobota prekvapila slnečným počasím. Koľko teplých dní nás ešte čaká?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Sobota začala teplotou, ktorá pripomínala skôr august než október a aj denná teplota bude vysoká. Dokedy to ale vydrží? Prečítajte si prehľad predpovede počasia na najbližšie dni.

Za teplým frontom, ktorý prešiel včera v ranných hodinách, sa k nám opäť začal dostávať teplý, až veľmi teplý vzduch. Ten už včera na západe zdvihol teplotu nad 25 stupňov Celzia na západe krajiny. Keďže prúdenie teplého vzduch k nám dnes vyvrcholí, denná teplota bude až veľmi vysoká. Počítajme s teplotou od 22 do 27 stupňov Celzia, na severe bude okolo 20 stupňov Celzia.

Dnešný deň môže búrať rekordy

To, že dnešok bude naozaj veľmi teplý, môžeme dokumentovať na rekordoch maximálnej dennej teploty pre dnešný deň. Napríklad v Piešťanoch je rekord 24,1 stupňov Celzia z rokov 1993 a 2000. Hurbanovo má rekord 27 stupňov Celzia z roku 1993 , ale napríklad Žilina-letisko až 27,2 stupňov Celzia z roku 2000. Uvidíme, či aj dnes nebudeme prepisovať teplotné rekordy.

Pozor na prípadné prehánky

Oblakov dnes bude málo, ale popoludní začne od severozápadu oblakov pribúdať. K večeru sa na Kysuciach, Orave, ale aj v Turci, môžu objaviť prehánky. Tie sú už predzvesťou zmeny v počasí. Tá bude súvisieť s postupom veľmi výrazného studeného frontu.  Noc už bude oblačná až zamračená, na mnohých miestach prehánky, dážď. Nad ránom od asi 1800 metrov nad morom aj sneženie.

Do rána sa ochladí na 14 až 6 stupňov Celzia. Cez deň bude prevládať premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť a hranica sneženia poklesne na asi 1500 m. Denná teplota bude citeľne nižšia, od 12 do 16 stupňov Celzia. Na severe, najmä na Kysuciach, Orave od 8 do 12 stupňov Celzia. Vietor od severozápadu do 30-35, v nárazoch okolo 50 kilometrov za hodinu. Pri čerstvom vetre bude pocitová teplota nižšia. 

Pondelok bude mrazivý

Pondelkové ráno nám už naplno dá najavo, že jeseň je tu. Teplota poklesne na 5 až 0 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách do -4 stupňov Celzia a teda pozor  na prízemný mráz. Cez deň pri slnečnej oblohe od 6 do 13 stupňov Celzia. Uvidíme, ako dlho ochladenie vydrží a kde sa, v súvislosti s ním, objaví sneh.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.