Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Z poľovníkov zvery! Zippovi strelili do hlavy
Zdielať na

Z poľovníkov zvery! Zippovi strelili do hlavy

Nedávne prípady strieľania na psov opäť preukázali, že terajší zákon o poľovníctve nahráva práve lovcom. Na biofarme pri Stupave niekto postrelil ovčiarskeho psa Zippa - a to rovno do hlavy. Prežil len zázrakom. Majitelia si myslia, že to majú na svedomí práve poľovníci.

Strela prešla Zippovi cez hlavu do celého tela. Keďže však išlo o brokovnicu, malé broky psíkovi zasiahli viaceré orgány. Pes sa ale nachádzal na súkromnom pozemku za bránou! "V tú noc bolo nahlásených v poľovnom revíri 5 ľudí - 5 poľovníkov, ktorí sa pravdepodobne práve v tom čase okolo siedmej vracajú," hovorí majiteľka farmy a psíka Martina Hlinová.

Niektorí poľovníci zákon zneužívajú

Približne pred mesiacom na Orave zastrelil poľovník špeciálne cvičeného nemeckého ovčiaka, ktorý pomáhal pri navrátení rysa do prírody. Poľovník si vraj psa pomýlil s vlkom. "Poľovník poznal psa aj rysa, medzi tými dvoma ranami sa kričalo, aby sa nestrieľalo," poznamenáva dokumentarista Tomáš Hulík.

"Mne sa poľovníci niekoľkokrát vyhrážali, že keď neodídem z hrádze alebo z bratislavskej Koliby, tak mi psa odpália," sťažuje sa na drzosť poľovníkov aj Iveta Haulíková z OZ Štyri labky.

Každá minca má dve strany

Podľa majiteľov psov za všetko môže súčasný zákon o poľovníctve. Stačí, keď sa pes a mačka nachádzajú 200 metrov od obývaného územia, poľovník môže strieľať. Väčšina poľovníkov sa však o zvieratá príkladne starajú a nikdy by bezdôvodne nestrieľali.

"Nechceme nijakým spôsobom obmedzovať práva poľovníkov, ale takisto si myslíme, že ľudia, ktorí chodia do lesa, majú právo mať pri sebe psíka aj na to, aby nebol ohrozený na živote," dodáva poslanec Peter Kalist.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy