Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po požiari svoj život presunuli do stanov. Obyvatelia prišli o všetko
Zdielať na

Po požiari svoj život presunuli do stanov. Obyvatelia prišli o všetko

STROPKOV / Po rozsiahlom požiari v Stropkove sú stále mnohopočetné rodiny bez strechy nad hlavou. Len malá časť z poškodených našla útočisko u príbuzných. Viac ako 40 ľudí museli prichýliť v stanovom mestečku, ktoré vytvorili v areáli miestnej základnej školy.

"Len deti sme zobrali, ako boli, v pyžame. Ani oblečenie. Nič," opísala hrozivé momenty obyvateľka Stropkova Jana Makulová. Po požiari, ktorý vypukol uprostred noci, ostala v osade hotová spúšť. Ľudia sa zachránili len v tom, čo mali na sebe. Z horiaceho príbytku doslova vytiahli aj manželov po osemdesiatke.

V skromných príbytkoch im zhorelo všetko čo mali. Okrem oblečenia aj peniaze a osobné doklady. Mesto im zabezpečilo v spolupráci s Červeným krížom dočasné bývanie v podobe stanov. Jedlo im zabezpečujú v školskej jedálni.

Bývanie v stanoch je vraj dočasné

Väčšina z tých, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou sa musela uchýliť práve do stanov. "Náhradné bývanie využilo 42 zo 49 obyvateľov osady. V priestore školy majú zabezpečené aj stravovacie a sociálne zariadenia," doplnil hovorca mesta Stropkov Peter Novák. "Zima tu je. Nie som zvyknutá tak spať," priznala obyvateľka Liana.

​Bývanie v stanoch je dočasné. Mesto uvažuje o nákupe kontajnerov na bývanie. Pre samosprávu je to však bez pomoci finančne náročné. So žiadosťou o pomoc oslovilo aj Úrad vlády a Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. "Zatiaľ riešime dostupnosť zdrojov. Radi by sme im zabezpečili ubytovanie kontajnerového typu," dodal hovorca mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy