Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ďalší podvod s kryptomenami. Muž stratil viac ako 100-tisíc eur
Zdielať na

Ďalší podvod s kryptomenami. Muž stratil viac ako 100-tisíc eur

ORAVA / Ďalší podvod s kryptomenami! Tentokrát sa jeho obeťou stal muž, z ktorého konta ubudli desiatky tisíc Eur. Cez nainštalovanú aplikáciu získali páchatelia prístup do jeho počítača.

​Mužovi sľúbili výhodnú ponuku

Oravčan, ktorý sa nechal nachytať prišiel o naozaj obrovskú sumu peňazí. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne prijal oznámenie o podvodnom konaní neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného o viac ako 100-tisíc eur," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina Gabriela Kremeňová.

Muža z Oravy kontaktoval neznámy človek a sľúbil mu výhodnú ponuku pri investovaní v kryptomenách."Následne bol kontaktovaný ďalšou neznámou osobou, ktorá ho navigovala k nainštalovaniu aplikácie AnyDesk, čím získal prístup do jeho počítača," dodala Kremeňová. "Akonáhle niekto požaduje od vás nainštalovanie softvéru, ktorý umožní neznámemu človeku diaľkové ovládanie počítača, urobíte si naozaj problém. Získa kontrolu nad vaším počítačom a môže zneužiť vaše dáta," uviedol počítačový expert Roman Štaffen.

Pozor na podvody

A to sa v tomto prípade aj stalo. "Poškodení žiadne peniaze nezískal, naopak boli z jeho účtu vykonané transakcie v prospech neznámych bankových účtov," informovala Kremeňová. "Všetky finančné operácie, ktoré chcete realizovať pomocou vášho počítača alebo mobilného telefónu by ste mali chcieť. Nemalo by to byť vyvolané neznámou osobou a už vôbec nie takou, ktorú nepoznáte. Keď už s niekým chcete komunikovať, mala by to byť overená finančná inštitúcia," dodal Štaffen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy