Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V kauze Vietnamec obvinili 8 ľudí. Medzi nimi je aj bývalý poradca Roberta Fica
Zdielať na

V kauze Vietnamec obvinili 8 ľudí. Medzi nimi je aj bývalý poradca Roberta Fica

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Polícia obvinila 8 ľudí v sedem rokov starej kauze únosu vietnamského podnikateľa. Medzi stíhanými sú príslušníci vietnamskej tajnej služby a niekdajší poradca slovenského premiéra Roberta Fica.

Podnikateľ a bývalý komunistický funkcionár Trinh Xuan Thanh bol unesený za bieleho dňa z centra Berlína spoločne s jednou ženou, ktorá ho sprevádzala. Neskôr sa objavil vo Vietname, kde bol odsúdený na doživotný trest za spreneveru. Hanoj tvrdí, že sa podnikateľ a funkcionár, ktorý predtým v Nemecku usiloval o azyl, do krajiny vrátil dobrovoľne. Denník N napísal, že nemecké súdy vyniesli v kauze už dva právoplatné odsudzujúce rozsudky.

Podľa listu sa únoscovia s Thanhom presunuli cez Česko do Bratislavy, kde svoje autá zaparkovali pri vládnom hoteli. Tam sa v tom čase konala narýchlo zvolaná schôdzka slovenskej a vietnamskej delegácie pod vedením ministrov vnútra oboch krajín. Vietnamská delegácia sa následne presunula na bratislavské letisko, odkiaľ odletela slovenským vládnym lietadlom do Moskvy.

Schôdzku delegácií v Bratislave mal na starosti vtedajší Ficov poradca vietnamského pôvodu Quang Le Hong, ktorý už mal slovenské občianstvo a ktorý je medzi obvinenými. Polícii sa ho nepodarilo zastihnúť, teraz je občanom Nigérie. Vedomé zapojenie do zavlečenia Vietnamca v minulosti odmietli. Politici vtedy ale pripúšťali možnosť, že Vietnamci zneužili slovenskú pohostinnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy