Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na škole vo Fínsku hlásia streľbu. Zomrel 12-ročný žiak, ďalší sú zranení
Zdielať na

Na škole vo Fínsku hlásia streľbu. Zomrel 12-ročný žiak, ďalší sú zranení

HELSINKI / V utorok 2. apríla utrpeli zranenia dve deti a jeden žiak zomrel pri streľbe na škole vo fínskom meste Vantaa, ktoré leží neďaleko metropoly Helsinki, informovala agentúra Reuters. Polícia uviedla, že podozrivého zadržala.

Dvanásťročný chlapec strieľal v utorok ráno z ručnej zbrane v škole v meste Vantaa na okraji Helsínk a zranil tri deti, z toho jedno 12-ročné dieťa zomrelo, oznámila polícia. Dodala, že útočník je vo väzbe. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP. Školu vo Vantaa navštevuje okolo 800 žiakov a má 90 zamestnancov. Deti v prvom až deviatom ročníku sú vo veku sedem až 15 rokov.    

"Policajti sú na mieste a incident vyšetrujú. Okoloidúci boli vyzvaní, aby sa oblasti vyhýbali," napísala polícia vo vyhlásení. Zranenia previezli do nemocnice. "Bezprostredné nebezpečenstvo bolo zažehnané," povedala agentúre Reuters riaditeľka školy Sari Laasilaová. 

Zranené deti boli prevezené do nemocnice

"Pri streleckom incidente boli zranené deti," uviedla polícia krátko po 10.00 hodine miestneho času s tým, že ranených odviezli do nemocnice. Rodičia žiakov navštevujúcich školu médiám povedali, že k streľbe došlo v triede.

Polícia prijala hlásenie o streľbe o 09.08 hodine. Neskôr uviedla, že podozrivý a zranení sú všetko deti vo veku 12 rokov. Po streľbe mesto Vantaa aktivovalo krízový štáb, informovali miestne médiá.

V aktualizovanej správe okolo 11.30 hodine polícia informovala, že podozrivého zadržala v oblasti Helsínk, správal sa "pokojne" a mal pri sebe strelnú zbraň. Polícia ešte pred zadržaním strelca vyzvala ľudí, aby sa vyhýbali tejto oblasti a zdržiavali sa vo vnútri budov. "Neotvárajte dvere cudzím ľuďom," dodala vtedy vo varovaní.

"Môžem si len predstavovať, akú bolesť a obavy zažívajú v týchto chvíľach mnohí rodičia. Podozrivého sa podarilo chytiť, situáciu rieši polícia," uviedla na sociálnej sieti ministerka vnútra Mari Rantanenová.

Dôvodom bola šikana

Šikana bola motívom pre dvanásťročného strelca vo Fínsku k útoku na spolužiakov v škole neďaleko Helsínk. Podozrivý to sám povedal vyšetrovateľom. Že bol obeťou šikanovania potvrdilo aj predbežné vyšetrovanie, uviedla fínska polícia vo vyhlásení citovanom agentúrou Reuters.

Podozrivý žiak sa k činu vyšetrovateľom priznal a zostáva v starostlivosti sociálnych služieb, keďže fínska polícia nemôže vziať do väzby dieťa, ktoré nie je trestne zodpovedné. Na verejnosti jeho menom zatiaľ nikto neprehovoril, uvádza Retuers. Ako útočník, tak aj obeť a obe zranené boli fínskej národnosti, hoci jedna zo zranených dievčat mala dvojité občianstvo - fínske a kosovské. Polícia verejnosť vyzvala, aby na sociálnych sieťach o incidente nešírila fámy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy