Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na vodičov nástrahy nečíhajú iba na ceste. Škody môžu spôsobiť aj hlodavce
Zdielať na

Na vodičov nástrahy nečíhajú iba na ceste. Škody môžu spôsobiť aj hlodavce

BRATISLAVA / Na vodičov nástrahy nečíhajú iba na ceste. Viacerí ste si pod kapotou našli mŕtve potkany, ale aj kuny či mačky. Spôsobené škody sa môžu rátať aj v tisíckach eur. Niektorí vodiči preto začali pod kapotu umiestňovať agresívne vône.

Pánovi Kalašovi z Bratislavy nejaký hlodavec prehrýzol káble na elektroinštalácii v aute. "Nefungovala zadná cúvacia kamera, rozjazd do kopca. A bolo to veľmi divné lebo auto je pomerne nové," priblížil Andrej Kalaš, spolumajiteľ poškodeného vozidla. 

V autoservise veľmi rýchlo zistili, čo sa stalo. "Zistili sme poškodenie elektroinštalácie. Spravili sme potom jej opravu,"  uviedol Marián Velický, vedúci autoservisu v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. 

Škoda sa pohybuje v stovkách eur

Napriek tomu, že motorový priestor je chránený krytom, hlodavce sa tam môžu dostať z hociktorej strany. "Či už sú to kuny, potkany či iné zvery, dostanú sa do motorového priestoru. Im to tam vonia, motor je zohriaty, ukrývajú sa tam," vysvetlil Dušan Lublinský, servisný technik a prijímací poradca autoservisu v bratislavskej mestskej časti Dúbravka.

Kým v niektorých prípadoch sa dá vymeniť poškodený kábel, v iných sa musí vymeniť celý diel. Škoda sa potom pohybuje v stovkách eur. "Dokážu prehrýzť podtlakové hadice, kabeláž, celé elektroinštalácie," zdôraznil Lublinský.

Môžu vzniknúť škody od stoviek až po tisícky eur

Mali taký prípad, že jeden pán chodil opravovať káble pravidelne. Dokonca im vrátil poškodené ich vozidlo. "Zákazník rezignoval, nakúpil si podtlakové hadice, ukázali sme mu ako to má vymeniť a už si to mení sám," vysvetlil Lublinský.

Pred takýmto poškodením vozidla hlodavcami je možné auto poistiť v havarijnom poistení. "Poisťovne mávajú riziko škôd spôsobených zvieratami kryté väčšinou v rozšírenom nie v základnom balíku havarijného poistenia, pretože v tom základnom býva krytá iba samotná havária," informovala Eva Jacková, hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy