Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Muž, ktorý bodol školáčku do brucha, je na slobode. Dôvod vás prekvapí
Zdielať na

Muž, ktorý bodol školáčku do brucha, je na slobode. Dôvod vás prekvapí

BANSKÁ BYSTRICA / Vysokoškolák, ktorý minulú jar v Banskej Bystrici zaútočil na dve 15-ročné tínedžerky, pričom jednu z nich bodol nožom do brucha, je na slobode. Tomáša prepustil z väzby Krajský súd. Iná možnosť nebola. Procesne totiž pochybil banskobystrický Okresný súd. Rodiny napadnutých dievčat sú šokované a majú veľký strach.

​Aj takmer rok po útoku sa tínedžerky boja chodiť von. Bezpečne sa cítia iba doma. Keď zistili, že je útočník na slobode, ešte sa to zhoršilo. Predseda senátu krajského súdu vydal príkaz na prepustenie z väzby na slobodu. Príbuzní napadnutých dievčat sa pýtajú, ako sa to mohlo stať.

"Nakoľko v dôsledku procesných pochybení okresného súdu došlo k zásadnému porušeniu jeho práv ako obžalovaného a tým pominuli dôvody na ďalšie trvanie jeho väzobného stíhania," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Banská Bystrica Nina Uhrovičová. Študent medicíny Tomáša čelil obvineniam zo zločinu vraždy v štádiu pokusu. "Na obžalovaného podal prokurátor obžalobu ešte 22. decembra s tým, že predĺžená lehota väzby trvala do 2 februára," dodala Uhrovičová.

Po podaní obžaloby rozhodol banskobystrický Okresný súd ešte 18. januára o ponechaní vo väzbe, proti čomu podal obžalovaný sťažnosť. O tej bolo potrebné rozhodnúť najneskôr do konca predĺženej lehoty väzby, teda do 2 februára. "Keďže spis okresný súd predložil krajskému súdu až 13. februára, teda 11 dní po lehote, nemohol krajský súd inak ako ihneď prepustiť obžalovaného na slobodu," vysvetlila hovorkyňa.

Nôž našli v areáli inej školy

Potvrdil to aj jeho obhajca, ďalšie informácie neposkytol, pretože rodina nedala súhlas. Prípad sa odohral minulú jar, za rodinnými domami zaútočil na dve dievčatá. Školáčku Alenku bodol do brucha, jej kamarátke sa podarilo utiecť. "Zranenia si vyžiadali komplikovanú operáciu, poškodená bola aorta aj pečeň," opísala stav školáčky hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Jana Petríková.

Útočníka zadržali policajti pred základnou školou, ktorú kedysi navštevoval. Kuchynský nôž, ktorým napadol dievčatá, našli v areáli inej základnej školy. Prečo útočil známe nie je. Vôbec sa nepoznali. Tomáš sa už čoskoro postaví pred sudcu. Pojednávanie v prípade vraždy v štádiu pokusu začne na okresnom súde začiatkom marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy