Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kontrola preveruje postup policajtov v prípade úteku vodiča z miesta nehody
Zdielať na

Kontrola preveruje postup policajtov v prípade úteku vodiča z miesta nehody

BRATISLAVA / Postup policajtov v medializovanom prípade v Žiline preveruje kontrola. Policajti zasiahli voči vodičovi vo štvrtok 8. februára, keď ušiel z miesta nehody, ktorú spôsobil. TASR o tom informoval Michal Slivka z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru.

​​Informáciu, že sa v aute nachádza dieťa, zistili policajti až po vykonaní služobného zákroku, ozrejmil Slivka. Tvrdí, že použitie donucovacích prostriedkov nadriadený zasahujúcich policajtov vyhodnotil ako zákonné. "Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline napriek tomu nariadil vykonanie kontroly. Tá preveruje zákonnosť, oprávnenosť a mieru intenzity služobného zákroku. Ale aj komunikáciu operačného strediska s oznamovateľom a zasahujúcimi hliadkami," uviedol Slivka.

S vodičom, voči ktorému polícia vykonala služobný zákrok, sa žilinský krajský riaditeľ stretne podľa Slivku v priebehu utorka. Za postup polície podľa poslanca parlamentu Jaroslava Spišiaka (PS) politicky zodpovedá minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). V tejto súvislosti poukázal na "špeciálne zaobchádzanie" v nehody podpredsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), ktorého podrobili dychovej skúške po 15 hodinách.

"Zákon musí platiť pre každého rovnako. A ak ministrovi vnútra záleží na spravodlivosti, musí okamžite prestať s politickým krytím papalášstva Danka," poznamenal Spišiak. Rezort vnútra pre TASR reagoval, že postup policajtov v Žiline v tomto prípade preveruje kontrola. "Až následne po dôkladnom prešetrení budú môcť byť prijaté relevantné závery," dodal.

Krajský riaditeľ polície sa stretol s vodičom

V utorok 13. februára sa krajský riaditeľ polície osobne stretol s vodičom Vlastimilom, ktorý tvrdí, že zásah voči nemu bol neprimeraný. "Stále trvám na tom, že zákrok bol neadekvátny a razancia neprimeraná," povedal vodič Vlastimil Nový.

Pripomeňme, že tento zákrok sa udial v centre mesta, keď Vlastimil viezol svoju trojročnú dcérku domov zo škôlky. Moment prekvapenia pre neho prišiel, keď zrazu pri ňom stáli dve policajné autá. "Zásahovka bežala ku mne, vyťahovali zbrane, pištole, ja som im ukazoval, že mám prázdne ruky. Chytili ma, odvliekli na chodník, spacifikovali drsný spôsobom. Mám narazenú hlavu a ruku," opísal Vlastimil Nový

"Z ľudského hľadiska je mi veľmi ľúto, že došlo k takejto situácii, tohto som ubezpečil o skutočnosti, že v danej veci som nariadil vykonanie nezávislej kontroly," uviedol Roman Bilský, riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Vlastimil so svojím autom šuchol zaparkované auto. Sám vraví, že netušil o tejto drobnej nehode. "Ja som náraz necítil a preto som pokračoval ďalej," dodal Nový.

Prípad bude dôkladne preverený

Majiteľ auta s malým škrabancom začal Vlastimila prenasledovať a zároveň zavolal na policajnú tiesňovú linku. "Vyjadrenie oznamovateľa bolo sčasti zmätočné, ale ja nechcem teraz predbiehať a uvádzať podrobné skutočnosti, nakoľko prebieha nezávislá kontrola a svojím subjektívnym vyjadrením by som nechcel ovplyvňovať kontrolný orgán," vyjadril sa Bilský. 

"Nechali ma spútaného sedieť na zemi vo vode, upozorňoval som, že mám v aute 3 a pol ročné dieťa. žiadna reakcia z ich strany," povedal Nový. Polícia vysvetľuje, prečo neraz zasahuje razantne, keď niekto nahlási unikajúceho šoféra. "Nevie, kto sa v tom vozidle nachádza, v mnohých prípadoch zistíme, že osoba je pod vplyvom alkoholu, omamných látok. V prípade zistenia pochybenia sa mu ja osobne ospravedlním," dodal Bilský.

"Bol som uistený, že vyšetrovanie bude dôkladné a s výsledkom ma oboznámia," povedal Nový. Vlastimil ale vraví, že najdôležitejšie pre neho je, že nepríjemný zážitok zrejme jeho dcérku nijak nepoznačil. "Našťastie to vyzerá tak, že je v poriadku, že dcéra to prežila," doplnil Nový. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy