Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kauza "veštenie za milión": Muž, ktorý mal mať z toho priamy finančný profit, ide na slobodu
Zdielať na

Kauza "veštenie za milión": Muž, ktorý mal mať z toho priamy finančný profit, ide na slobodu

PREŠOV / Veštec, ktorý mal radiť obecnej účtovníčke, bol oslobodený spod obžaloby. Ide o prípad, v ktorom účtovníčka poslala za veštenie z obecnej kasy viac ako milión eur. Kým voči účtovníčke bolo stíhanie zastavené pre nepríčetnosť, mužovi hrozilo niekoľkoročné väzenie. V piatok 2. februára ho ale prvostupňový súd oslobodil. Podľa obhajoby vraj bol obeťou sprisahania.

"Išlo to po kostoloch a gravírovať som to musela dať a na mená svätiť a prečistiť vás od zlého slova, lebo ste sa zrúhala pred Bohom, aby vám odpustil," písalo sa v jednej zo správ od veštcov, ktorých na sociálnej sieti kontaktovala žena zo Šarišských Michalian. Za ich služby im spočiatku platila v desiatkach až stovkách eur. Neskôr cenník nabral na obrátkach. Napríklad za pálenie sviečok a ďalšie rituály jej účtovali desiatky tisíc eur. Na úhrady použila nielen svoje, ale aj obecné peniaze, kde pracovala ako účtovníčka.

​Trestné stíhanie voči bývalej účtovníčke bolo zastavené. Žena, ktorá uskutočnila viac ako 400 prevodov na účty pochybných veštcov, bola podľa znaleckého posudku nepríčetná a v súdnom konaní vystupovala ako svedkyňa. Na lavici obžalovaných skončil muž, ktorý podľa prokurátora mal mať z toho priamy finančný profit. Piatkový verdikt súdu ho ale spod obžaloby oslobodil.

​Senát okresného súdu v tomto prípade rozhodol jednohlasne. Prokurátor ešte v súdnej sieni podal odvolanie. "Naďalej som toho názoru, že bolo preukázané priame zainteresovanie obžalovaného na skutku," uviedol prokurátor. "Čo sa týka priamych dôkazov, tie prakticky neexistujú ...," priblížila obhajkyňa obžalovaného Soňa Jacková.

Podľa prokurátora mal súd vyhodnotiť dôkazy inak. "Som toho názoru, že súd mal vyhodnotiť dôkazy inač ... uvidíme, čo povie krajský súd ...," vyhlásil prokurátor. "Bavíme o obrovskej škode 1,3 milióna eur a žiaden trest pre nikoho nepríde," povedal ešte v máji minulého roku Tomáš Koziak, poslanec obce Šarišské Michaľany.

Prokurátor v piatok nevylúčil, že po niektorých svedeckých výpovediach sa rozšíri zoznam obvinených. Obci doteraz peniaze za veštenie citeľne chýbajú. Kontroly pri prevodoch už majú niekoľko stupňové. O peniaze však stále bojujú. V civilnom spore voči bývalej účtovníčke. "O náhradu škody, ona sa potom odvolala ... stále nebolo vytýčené pojednávanie ...," priblížil Ondrej Kušnirík, starosta obce Šarišské Michaľany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy