Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Padli rozsudky v prípade vydieračského únosu
Zdielať na

Padli rozsudky v prípade vydieračského únosu

BANSKÁ BYSTRICA / V prípade vydieračského únosu, do ktorého boli podľa obžaloby zapojení dvaja aktívni policajti a objednávateľom bol syn exposlanca za SNS, už padli rozsudky. Špecializovaný trestný súd všetkých troch uznal za vinných a posiela ich za mreže. Prípad, do ktorého boli zapojení aj ľudia zo skupiny Sýkorovci, sa stal v roku 2008. Za únos brata žiadali dva milióny od seneckého podnikateľa.

Chceli dva milióny, uniesli brata zámožného podnikateľa. Únoscovia sa pritom zahrali na policajnú hliadku, boli medzi nimi aj dvaja vtedy aktívni policajti. Plán však nevyšiel, podnikateľ nezaplatil, lebo bol na dovolenke. " V čase zadržania, v roku 2022, bol jeden z dvoch obžalovaných aktívnym príslušníkom policajného zboru," povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Za objednávateľa únosu z roku 2008 bol označený syn exposlanca za SNS Rudolf Púčik mladší. V procese vypovedali ľudia zo skupiny sýkorovci, ktorých už v minulosti za únos pri jazere Guláška odsúdili.

Verdikt padol nezvyčajne rýchlo, a to už po dvoch pojednávaniach

Policajti zapojení do únosu dostali 5 ročné nepodmienečné tresty. "V prípade vykonávateľov skutku pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu s prihliadnutím na odstup času," skonštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Môj klient využil právo a podal odvolanie voči rozsudku. Sme čiastočne spokojní," uviedol obhajca Juraj Žucha.

Púčik mladší, ktorý si mal únos objednať, si aktuálne odpykáva trest za drogovú trestnú činnosť, v jeho prípade už preto súd ďalší trest neuložil. "Nakoľko pokladá skorší trest uložený rozsudkom Okresného súdu v Pezinku vo výmere 6 rokov a 8 mesiacov na ochranu spoločnosti a nápravu páchateľa za dostatočný," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Katarína Kudjáková. Jeden z obžalovaných expolicajtov sa hneď odvolal, ďalší dvaja, ako aj prokurátor si ponechali lehotu na vyjadrenie. Prípad tak skončí na Najvyššom súde SR.

Najčítanejšie správy