Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obyvateľom bytovky už roky ničí život jedna rodina. Nezastavilo ju ani rozhodnutie súdu
Zdielať na

Obyvateľom bytovky už roky ničí život jedna rodina. Nezastavilo ju ani rozhodnutie súdu

SNINA / Ich správanie už prerástlo do šialenstva a nikto ich nedokáže zastaviť. Obyvatelia bytovky v Snine čelia útokom zo strany problémových susedov už 5 rokov. Tie neprestali ani potom, ako o tomto prípade rozhodol súd.

Trinásť rodín žijúcich v spomínanom bytovom dome odchádza takmer zakaždým do práce, z práce, na nákupy či do školy v sprievode vulgarizmov a kriku. Štyri roky žiadali o pomoc s neúnosnou situáciou políciu aj úrady. Pokoj nemali ani v noci. "Zabalené výkaly. Dá si toľko námahy, že sa vykadí, zabalí to a ešte previaže gumičkou, mašličkou," opísala hrozivú situáciu obyvateľka bytovky.

V byte žije dospelá dcéra s rodičmi. Obyvatelia bytovky podali hromadnú žalobu a sudca nariadil predaj bytu. Podľa právnikov ide o výnimočnú vec, keďže odkedy je zákon účinný, takéto rozhodnutie bolo na Slovensku vydané iba v 6 prípadoch. 

​Od vynesenia rozsudku prešiel presne rok. Obyvatelia bytovky boli presvedčení, že v tomto čase bude byt predaný, no nie je tomu tak. Prvotnú radosť z tohto, že súd vyhrali, vystriedala realita. Rodina naďalej býva v byte a všetci okolo sú psychicky v koncoch. "To už niekedy hnev prerastá do agresivity. Človek má tendenciu vyvaliť im dvere a vymlátiť ich. Lenže čo z toho? Sám sebe urobím problém," zhodnotil obyvateľ bytovky.

Byt nebol ani po roku predaný

Zisťovali sme, prečo byt nebol ani po roku predaný a rodina v ňom býva tak, akoby žiaden právoplatný rozsudok ani neexistoval. "Konečne sme dostali exekútora, ktorý by to vymohol, ale nič sa nedeje," uviedla obyvateľka bytovky. 

"Vo veci bolo uznesením rozhodnuté o oznámení súdneho exekútora, v ktorom uviedol skutočnosti, pre ktoré má za to, že možno mať pochybnosti o jeho nezaujatosti," informovala Nina Uhrovičová, hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici. Proti rozhodnutiu bola súdnym exekútorom podaná sťažnosť, o ktorej rozhodne sudca.

​Dokedy majú neúnosné správanie tejto rodiny znášať?

Podľa právnikov nie sú v týchto prípadoch určené lehoty, trvať to môže týždne aj mesiace. Obyvateľom bytovky viac pomôcť nevie ani správca. "V tomto smere sú karty rozdané do iných rúk. My sme im poskytli všemožnú súčinnosť, pomohli sme im v súdnom spore, ale teraz to má v rukách exekútor," priblížil František Fecko, Bytové družstvo Snina.

Obyvatelia sú nahnevaní, že počas piatich rokov rodinu polícia neobvinila, nevzala do väzby a vykonateľný rozsudok sa vlastne ani po roku vykonať nedá. "Čo sa týka susedov, ktorí nútený predaj iniciovali, nie je vylúčená zodpovednosť štátu za nečinnosť alebo zbytočné prieťahy," uviedol právnik a mediátor Martin Biskupič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy