Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Raritný verdikt súdu: Problémoví nájomníci musia predať byt
Zdielať na

Raritný verdikt súdu: Problémoví nájomníci musia predať byt

SNINA / Výkaly zabalené ako darček, aj s mašličkou, pred dverami vysypaná hlina, múka a hluk, ktorý neutícha ani v noci. Obyvatelia bytovky v Snine prirovnávajú správanie jednej z rodín k psychickému teroru. Po štyroch rokoch súd v tomto prípade vyniesol definitívny rozsudok. Doteraz bolo takých na Slovensku len šesť.

"Párkrát sa mi vyhrážala, že ma zabije," vyjadrila sa obyvateľka bytovky. "Výkaly zabalené, dajú si toľko námahy, že sa vykadí a zabalí to do toaleťáku a ešte previaže gumičkou, mašličkou," doplnila ďalšia obyvateľka, Eva Mihaličová. O pomoc volajú už štvrtý rok. 13 rodín, ktoré žijú v tomto vchode bytového domu sa obracalo na políciu aj na úrady, no bezvýsledne. Hovoria, že správanie sa rodičov s dospelou dcérou, ktorí v bytu žijú, je neznesiteľné.

"Najnovšie už mne do poštovej schránky dávajú výkaly – balíčky, oni sú takí kreatívni. Otvorím schránku a 3 balíčky mi vypadnú," opísala posledný incident Eva Mihaličová. Podľa vlastníkov bytov je krik na dennom poriadku. A hluk neutícha ani v noci. "Už aj suseda z vedľajšieho vchodu hovorí, že ich počuje. Vnučka, keď tu spinká a búchajú, tak hovorím, že teta prerába byt," zhodli sa susedia.

Obyvateľov bytovky po každom incidente vypočúvali policajti, problémová rodina ich totiž udávala za vymyslené útoky, ktoré sa nikdy nepotvrdili. Na výsluchu sme boli aj my. Rodina má na vec vlastný pohľad. Tvrdí, že to susedia klamú. Po opakovaných sťažnostiach od vlastníkov bytov pripravilo vlani bytové družstvo súdnu žalobu. Súd následne nariadil predaj bytu neprispôsobivého vlastníka. 

Rozsudok bol vynesený ešte koncom januára, no právoplatnosť nadobudol až v týchto dňoch. Žalovaná účastníčka sporu si totiž zásielku neprevzala. Súd preto uplatnil takzvanú fikciu doručenia. "Písomnosť sa v takom prípade pri doručovaní účastníkovi sa považuje za doručenú dňom vrátenia zásielky súdu," vyjadrila sa hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji, Ivana Petrufová. "V prípade sporu spoluvlastníkov je návrh na predaj bytu častá vec, na rozdiel tomu samotné rozhodnutie keď súd autoritatívne aj predaj bytu nariadi je naozaj veľmi výnimočná vec. Od kedy je zákon účinný takéto rozhodnutie súdu bolo vydané iba 6 krát," uviedol právnik a mediátor, Martin Biskupič. "Je to taký prvý ale dôležitý krok, bude nasledovať výzva žalovanej, aby zrealizovala rozhodnutie súdu a bude jej daná nejaká primeraná lehota," informoval predseda predstavenstva a riaditeľ bytového domu, František Fecko. "Čím skôr, lebo každý deň navyše s touto rodinou je peklo," uzavrela suseda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy