Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pred Vianocami im dom zachvátili plamene. Pomohli dobrí ľudia
Zdielať na

Pred Vianocami im dom zachvátili plamene. Pomohli dobrí ľudia

ŽILINA / Sviatky strávili s vedrami okolo vianočného stola a prakticky s dáždnikom nad hlavou. Rodine Buchovcov z Rajca v decembri požiar v značnej miere poškodil dom. Našli sa ale dobrí ľudia, ktorí pomohli, aby mali opäť strechu nad hlavou.

Keď sa rozpútal v ich dome požiar, Martinka a jej rodina spali. Zachránila ich suseda, ktorá im zavolala, že u nich horí. "V tom momente sme boli všetci na nohách, manžel vybehol, že to ide hasiť, ale to sa nedalo, lebo to už padalo aj zo strechy," opísala momenty hrôzy majiteľka poškodeného domu Martina Buchová. Po tom, ako vybehli von im nezostávalo iné, ako sa bezmocne dívať na hasičov, ktorí bojovali s ohňom.

"No bolo to neskutočné, tá žiara bola príšerná, vidieť horieť vlastnú strechu nad hlavou, rozmýšľate, či sa budete mať kam vôbec vrátiť," konštatovala Martina. A tak teraz žijú v dome, kde im zateká, pretože nemajú strechu. "Sviatkovali sme s kýbľami okolo vianočného stola, navarili sme striedmo, nám kvapkalo do hrncov a misiek, prakticky s dáždnikom nad hlavou," povedala majiteľka poškodeného domu. Preto sa spojili mnohí ľudia, aby tejto rodine pomohli v situácii po požiari. "Rajec ako taký, nám pomohol, veľa firiem vyzbierali zbierku a zomkli sa," uviedla Martina. 

"Materiál sme pozháňali firmy, krytina bola daná zadarmo," povedal dobrovoľník Jaroslav Mucha. A naopak – našiel sa aj človek, ktorý chcel na nešťastí rodiny z Rajca zarobiť. Predstieral, že im chce veľmi pomôcť, ale odhalili jeho podvod. "Strašne nám chcel vybaviť dotáciu, a pošlú odhadcu škody a my si ho máme zaplatiť," komentovala Martina. No našťastie, ostatní ľudia, ktorí im pomoc sľúbili, to myslia úprimne. "To sa môže stať mne, hocikomu, tiež by som bol vďačný za každú pomoc," reagoval dobrovoľník Jaroslav Mucha. 

"Budeme mať naďalej strechu nad hlavou, budeme mať, kde bývať. Tá pomoc pre nás znamená neskutočne veľa," odkázala Martina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy