Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
S vybitým telefónom na túru: Muž si v poslednej chvíli stihol zavolať pomoc
Zdielať na

S vybitým telefónom na túru: Muž si v poslednej chvíli stihol zavolať pomoc

VEĽKÁ FATRA / Horskí záchranári Veľkej Fatry znovu vyrážali do terénu. Zachraňovali turistu, ktorý stratil orientáciu a dostal sa do nedostupného terénu. S takmer vybitým mobilom si stihol zavolať pomoc.

​44-ročný muž si pre túru vybral nesprávny čas. "Jeho prvá chyba bola, že išiel o pol dvanástej na túru. Ďalšia, že mal takmer vybitý telefón. Mal posledné dve percentá, keď nám volal," uviedol Peter Rošťek z HZS Veľká Fatra. Našťastie si muž z takmer vybitého telefónu stihol privolať pomoc. Horským záchranárom stihol povedať, kde ho majú hľadať. "Keď schádzal dolu z cesty, stratil chodník, orientáciu a nemohol ďalej pokračovať. Dostal sa do nebezpečného terénu a bál sa pokračovať ďalej," dodal Rošťek. Turistu našli vyčerpaného a premrznutého.

"Hneď ako sme k nemu prišli, sme ho zateplili a podali mu teplý čaj, energetické nápoje a previezli sme ho na turistický chodník, kde s nami pokračoval," informoval Peter Rošťek. Zamestnanci Horskej záchrannej služby opäť upozorňujú, že zimné počasie značne ovplyvňuje turistiku. "Ak to porovnáme s letom, tak v zime míňame oveľa viac energie. To, čo cez leto prejdeme za hodinu, nám v zime môže trvať aj tri hodiny." Odpovedal druhý pracovník HZS Veľká Fatra Milan Mastiš. Ak sa rozhodnete ísť aj napriek hlbokému snehu na hory, nemali by ste zabúdať na svoju bezpečnosť. "Vo Veľkej Fatre je už 60 až 70 centimetrov súvislej vrstvy snehu," doplnil Mastiš. 

Súvisiace články