Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sneh, nehody, kolóny i bežkár. Slováci si zvykajú na nové problémy
Zdielať na

Sneh, nehody, kolóny i bežkár. Slováci si zvykajú na nové problémy

PREŠOV/ KOŠICE/ LUČENEC/ HUMENNÉ / Vodičov a cestárov v piatok 1. decembra potrápila aj nová nádielka snehu. Na hlavnej trase do Poľska vyštartovali na pomoc hasiči. Po prevrátený kamión však bude musieť prísť žeriav. Ťažie prejazdné boli večer aj cesty v Košiciach. Niekoľko hodín intenzívne snežilo aj v okrese Lučenec. Neupravené a nezjazdné úseky policajti nakoniec uzatvorili. Kamionisti čakali v kolóne aj viac ako 4 hodiny.

Doprava pri Lučenci vo štvrtok 30. novembra totálne skolabovala. Situácia sa začala komplikovať po pol siedmej podvečer. Na stúpaní pri obci Pinciná sa šmýkalo asi 8 kamiónov. Kolíziu dopravy mali spôsobiť zahraničné kamióny s nevyhovujúcimi pneumatiky. Kopec pri Pincinej ale nebol poriadne prejazdný ani o deviatej.

Stále výdatne snežilo. "Priebežne v celej lokalite sypače pluhovali aj posýpali," uviedla Martina Straková z Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Policajti 14 km úsek až po Nové Hony následne úplne uzatvorili, aby mohli sypače bez problémov cestu upraviť.

Úplne bez problémov to však nebolo. Na obidvoch stranách pribúdali niekoľko kilometrové kolóny. Po dvoch hodinách úsek sprejazdnili, avšak iba pre osobné autá. Premávku obnovili pre všetky vozidlá v obidvoch smeroch až pred pol jedenástou v noci.

Problémy pociťovali aj vodiči MHD

Husté sneženie narobilo komplikácie najmä na kopcoch. Problémy mali autobusy, ktoré keď zastali na kopci, pohnúť sa už nevedeli. Ťažšie prejazdné boli úseky smerom na vyššie položené sídliská ako napríklad KVP, Ťahanovce a Dargovských hrdinov, kde po ceste stálo viacero odstavených autobusov. "Z bezpečnostných dôvodov, ktoré súviseli so šmykľavou vozovkou, neboli vo štvrtok večer obsluhované kopcovité zastávky autobusovej dopravy MHD," vysvetlila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňáková.

Pod snehom boli prikryté aj chodníky, niektorí si však s nimi hravo poradili. "Nasnežilo nám v Košiciach, tak som si to chcel uľahčiť. Vybral som bežky a je to takto jednoduchšie," povedal mladý Košičan. Zo snehu sa však najviac tešili deti, ale aj štvornohí miláčikovia. 

Následkom boli aj dopravné nehody

V okrese Humenné sa vo štvrtok popoludní začal sypať sneh a k tomu sa pridal aj silný vietor. Vodiči mali problém prejsť viacerými úsekmi, kde sa šmýkalo. Záchranné zložky sa ponáhľali na pomoc mladému vodičovi, ktorý na zasneženej ceste stratil nad autom kontrolu a narazil do telefónneho stĺpa s nadzemným vedením. Ten sa po náraze rozlomil. K nehode došlo medzi Humenným a obcou Chlmec. Vodiča previezli záchranári s poranením hlavy do nemocnice, jeho zranenia našťastie neboli vážne.

Počasie narobilo problém aj na iných úsekoch. Medzi medzi obcami Brestov a Gruzovce bola cesta ťažko prejazdná, šmýkalo sa a vytvárali sa dlhé kolóny. Komplikácie hlásili aj pri obci Čabiny v medzilaboreckom okrese, kde skončilo auto mimo cesty.

​Kritická situácia bola aj na severe

Vo štvrtok to kriticky vyzeralo aj na Chmeľovskom kopci, na medzinárodnej trase do Poľska. Vodiči za volantom čakali, kým cestári kopec prepluhovali a posypali. O dramatické chvíle sa na cestách severovýchodného Slovenska v piatok postarala aj čerstvá nádielka nového snehu.

O desať kilometrov ďalej za Giraltovcami bola cesta obmedzená od skorého rána. Kamión, ktorý smeroval z Poľska sa zrejme dostal na nespevnenú časť krajnice a stiahlo ho do priekopy pri ceste. Na pomoc museli prísť hasiči.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy