Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
S rozprávkovým snehom prichádzajú aj nebezpečné výstrahy. Aké počasie nás čaká cez víkend?
Zdielať na

S rozprávkovým snehom prichádzajú aj nebezpečné výstrahy. Aké počasie nás čaká cez víkend?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / S prvým decembrovým dňom začala meteorologická zima a začala pekne zhurta. Piatok je zasnežený, ale aj s dažďom, či zmiešanými zrážkami. Veľmi podobne bude pokračovať aj počasie v najbližších decembrových dňoch. 

SHMÚ vydalo výstrahy

Odvrátenou stránkou zasneženého Slovenska je nebezpečná situácia na cestách. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred poľadovicami v niekoľkých okresoch. 

V piatok a v sobotu platí výstraha pred poľadovicou pre kraje:  

  • Banskobystrický kraj,
  • Trenčiansky kraj,
  • Košický kraj,
  • Prešovský kraj,
  • Žilinský kraj.

Sobota zostane zamračená a hmlistá. Na mnohých miestach bude pršať, ale na severozápade a Záhorí v noci nasneží a postupne sa rozosneží na celom západnom Slovensku. Začne k nám totiž prúdiť od severozápadu opäť chladný arktický vzduch, a ten sa začne najskôr prejavovať na západe krajiny. Denná teplota bude od -3 do 2, smerom ďalej na východ od 2 do 7 stupňov Celzia.

Nad ránom a ráno pozor na poľadovicu. Na Kysuciach, Orave, v Turci, hornom Považí a Ponitrí, Záhorí postupne napadne od 7 do 15 cm snehu. Snehová pokrývka je veľmi pravdepodobná aj v Bratislave, kde to môže byť okolo 5 cm nového snehu. Pretože bude fúkať, je vysoká pravdepodobnosť tvorby snehových jazykov a aj závejov.

S čím prekvapí nedeľa?

Nedeľa prinesie studený vzduch na celé naše územie. Zväčša bude snežiť zo zamračenej oblohy, ale v noci sa môže ešte na krajnom východe objaviť dážď alebo dážď so snehom, ktorý lokálne môže aj namŕzať. Teplota poklesne na celom Slovensku pod nulu, zväčša od -1 do -7 stupňov Celzia. Cez deň sa môže lokálne oblačnosť aj zmenšiť a trvalé sneženie bude prechádzať do snehových prehánok.

Bude veľmi chladno, denná teplota sa bude pohybovať od -5 do -1 stupňov Celzia v severnej pologuli, smerom na juh sa vzduch prehreje do dvoch stupňov Celzia. Stále veterno s hrozbou tvorby snehových jazykov a závejov. 

Pozor na veľmi studenú noc 

Pri malej oblačnosti bude teplota v noci z nedele na pondelok klesať na -6 až -13 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách na čerstvej snehovej pokrývke poklesne teplota na -13 až -20 stupňov Celzia. Slovensko už má lokality, ktoré sú pekne zasypané snehom a snehu ešte pripadne. Lyžiarske svahy sa už budú plniť nedočkavými lyžiarmi, a pretože nie je predpoklad výrazného oteplenia v budúcich dňoch nasledujúceho týždňa. Zatiaľ to vyzerá na pekný začiatok zimy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy