Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neprítomnosť exsiskára na súde ho stála 300 eur. Pojednávanie opäť odročili
Zdielať na

Neprítomnosť exsiskára na súde ho stála 300 eur. Pojednávanie opäť odročili

BRATISLAVA / Najvyšší súd musel opäť odročiť verejné zasadnutie, ktoré sa týka dovolania prokurátora v korupčnej kauze bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana. Dôvodom je zranenie Vičana po páde zo schodov. Na pojednávaní sa nezúčastnil ani exsiskár, ktorý dostal pokutu.

​Bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana zadržala NAKA pred tromi rokmi počas akcie Judáš. ŠTS im pôvodne za korupčnú pomoc pre podnikateľa Dušana Bočkaya vymeral 11 a 10-ročný trest za mrežami. Po zmene kvalifikácie z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku na prečin nepriamej korupcie sú už dnes podmienečne prepustení na slobodu.

Úrad špeciálnej prokuratúry však podal dovolanie na Najvyšší súd, pretože nesúhlasí so zníženými trestami. Už po štvrtý raz prebehlo verejné zasadnutie neúspešne. Jedenkrát ho odročil Najvyšší súd, no zmenu termínu súdu spôsobilo aj zranenie Ladislava Vičana. V neposlednom rade mal Peter Gašparovič výhrady voči prideleným obhajcom.

"Keď si dáme v časovom slede, prečo sa to odročovalo, tak sa to odročovalo kvôli námietkam zaujatosti. Je to plné právo každého jedného obvineného," tvrdí obhajca Adrián Kucek. Vyjadril sa aj prokurátor Aurel Pardubský: "V tomto  konkrétnom trestnom prípade je to pomaly taký štandard. Zobral som to na vedomie a budeme čakať ako sa to vyvinie."

Sudca mu udelil pokutu

Exsiskár Gašparovič okrem námietok voči pridelenému obhajcovi na štvrtkové pojednávanie neprišiel a ani sa neospravedlnil. Jeho advokát tvrdí, že sa mu s klientom v stredu 29. novembra nepodarilo skontaktovať. "Bolo to na poslednú chvíľu, ja som musel ukončiť nejaké pracovné činnosti na východe. Prišiel som večer tu a s touto situáciou som ja nepočítal," tvrdí Kucek. Bývalý Siskár preto dostal pokutu 300 eur.

Obidvaja jeho obhajcovia voči tejto sankcii podali sťažnosť. Sudca zároveň rozhodol, že na najbližšie zasadnutie ho predvedie polícia. "Podozrenie na obštrukciu tam existuje, ale zatiaľ je to procesne podchytené, takže nebudem sa viacej k tomu vyjadrovať," dodal prokurátor. Najbližšie pojednávania v rámci tohto prípadu sa tak uskutoční už o pár dní, a to 14. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy