Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Domáce násilie ohrozuje ženy, rovnako aj deti. Odborníci upozorňujú na psychické a fyzické následky
Zdielať na

Domáce násilie ohrozuje ženy, rovnako aj deti. Odborníci upozorňujú na psychické a fyzické následky

SLOVENSKO / S domácim násilím súvisí takmer tisíc trestných činov. Často si to však okolie ani nevšimne. Obete sa ich rodinnú situáciu snažia dlhodobo utajovať, pretože sú takpovediac "v zajatí". Dôležité je hovoriť nahlas a vedieť, na koho sa v takýchto prípadoch obrátiť.

Pripomenúť môžeme novoročný masaker v Tušiciach. Pred dvadsiatimi rokmi tam muž po tom ako pred ním jeho žena utiekla z domu chladnokrvne zavraždil ich malé deti. Nakoniec obrátil zbraň aj proti sebe.

Najčastejšie čelia obete domáceho násilia vyhrážkam, vydieraniu a fyzickým napadnutiam. V niektorých prípadoch aj nebezpečnému prenasledovaniu. Týranie môže zanechať fatálne následky.

Nielen na fyzickom zdraví, ale najmä na psychike. Obzvlášť to platí, ak sú obeťami deti. "Dieťa, ktoré je svedkom násilia otca voči matke je zároveň aj obeťou. Rôzne psychické problémy, sklony k sebapoškodzovaniu, nízka sebadôvera," opísala Broňa Korec Terenová, sociálna pracovníčka, Bezpečný ženský domov. 

Domáce násilie však môže u dieťaťa naštartovať aj sklony k násiliu. Práve November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. V minulom roku zaznamenala polícia 72 detí, ktoré sa stali obeťami týrania. "Za 10 mesiacov 2023 celkovo 368 detí sa stalo obeťami násilnej trestnej činnosti, z toho 92 detí bolo obeťou týrania, ako jednej z najzávažnejších foriem domáceho násilia," ozrejmila Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Ženy, ktoré si prechádzajú domácim násilím sa v drvivej väčšine prípadov boja agresora nahlásiť. Či už preto, že majú strach o svoje deti, alebo si myslia, že by sa násilie ešte viac vystupňovalo. "Pocit beznádeje, bezmocnosti, že by si sama nevedela poradiť. A tiež nedôvera v štát a bezpečnostným zložkám, že by jej niekto vôbec uveril a pomohol," dodala Korec Terenová.

V prvom kroku odborníci odporúčajú kontaktovať národnú linku pomoci pre ženy zažívajúce násilie, ktorá funguje nonstop. "Rovnako aj rôzne poradenské centrá, bezpečné ženské domy," doplnila Korec Terenová. "Policajní preventisti vyrážajú do školských zariadení, komunitných centier alebo detských domovov, aby komunikovali s deťmi a ozrejmili im, že v prípade ak sa deje násilie na nich alebo v ich okolí, tak to nie je v poriadku," oznámila Hrabovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy