Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Exposlanec Feri pôjde za mreže: Za dve znásilnenia a pokus o znásilnenie dostal tri roky
Zdielať na

Exposlanec Feri pôjde za mreže: Za dve znásilnenia a pokus o znásilnenie dostal tri roky

PRAHA / Za dve znásilnenia a jeden pokus o znásilnenie Obvodný súd pre Prahu 3 potrestal bývalého poslanca Dominika Feriho trojročným väzením. Uznal ho vinným vo všetkých bodoch obžaloby. Rozhodnutie nie je právoplatné, Feri sa na mieste odvolal. Bývalý politik svoju vinu opakovane odmietol.

"Súd vzal za preukázané, že sa obžalovaný sexuálneho násilia dopustil proti všetkým trom poškodeným," povedala sudkyňa Lenka Hájková.

Prokurátorka viní Feriho z troch skutkov, dva sa podľa nej stali v marci a v novembri roku 2016 v jeho byte na Prahe 3. Obe dievčatá Feri podľa obžaloby napriek ich nesúhlasu bozkával a dotýkal sa ich a následne s nimi vykonával sexuálne praktiky.

Feri sa na mieste odvolal. Kauza sa objavila pred takmer tromi rokmi, stála ho kariéru v dobe, keď bol jedným z najpopulárnejších politikov v zemi. Do volieb už nekandidoval a dokonca sa pokúsil o samovraždu.

Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, prokurátorka tvrdí, že jej Feri vo chvíli, keď chcela odísť, podal nealkoholický nápoj, po ktorého požití sa dostala do stavu "čiastočnej straty vedomia". Tretí incident sa stal podľa obžaloby v roku 2018, keď si Feri pozval do Poslaneckej snemovne ženu kvôli možnej pozícii stážistky. Ženu sa podľa vyšetrovateľov pokúšal bozkávať a siahať na ňu, podarilo sa jej ale odísť, obžaloba preto prípad kvalifikuje ako pokus o znásilnenie. Pre Feriho žalobkyňa navrhovala trojročné väzenie.

Feri obžalobu opakovane poprel, odmietol, že by sa dopustil akéhokoľvek sexuálneho násilia. Opakovane poukazoval na údajné rozpory vo výpovediach žien. Povedal tiež, že polícia a prokurátor k jeho prípadu pristupujú alibisticky. Stíhanie pre neho vraj znamenalo deštrukciu pracovného, ale aj osobného života.

Feriho začali policajti preverovať po tom, čo ho niekoľko žien obvinilo zo sexuálneho nátlaku, obťažovania a násilia. Po zverejnení výpovedí dievčat Feri rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovať v jesenných voľbách do snemovne. Obvodný súd sa prípadom začal zaoberať tento rok vo februári, ďalšie pojednávania sa uskutočnili v apríli a na konci októbra. Z väčšiny rokovaní bola kvôli ochrane citlivých údajov dievčat vylúčená verejnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy