Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
NAKA zasahovala v budove rádia Borisa Kollára aj v ďalších firmách v Bratislave
Zdielať na

NAKA zasahovala v budove rádia Borisa Kollára aj v ďalších firmách v Bratislave

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra bola v stredu 4. októbra opäť v akcii. V hlavnom meste si posvietili na 17 firiem. Medzi nimi bolo aj rádio Borisa Kollára. Akcia s krycím názvom Targety súvisí podľa vyjadrenia polície s rozsiahlou ekonomickou trestnou činnosťou, ktorá mala spôsobiť miliónové škody. S putami na rukách a s obvinením na krku však zatiaľ nikto neskončil.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zasahovali niekoľko hodín aj na Leškovej ulici v Bratislave. Zaujímali sa konkrétne o priestory a kancelárie súkromného rádia, kde hľadali dokumenty a listinné dôkazy. V dvoch kanceláriách hľadali účtovné dokumenty. Priestory súkromného rádia Borisa Kollára opustili po takmer troch hodinách. 

Predseda parlamentu hovorí o smiešnom policajnom cirkuse. "Dokumenty alebo faktúry, ktoré si potrebovali s takýmto humbugom za prítomnosti novinárov a kamier na piatich autách odniesť, tak presne tieto dokumenty majú už 3 mesiace na NAKA," reagoval na zásah Boris Kollár, predseda NR SR.

Vedenie rádia si nie je vedomé žiadneho porušenia zákonov. "Sme pevne presvedčení, že naša spolupráca s OČTK povedie k rýchlemu vyjasneniu celej situácie. Sme slobodné a nezávislé médium. Napriek takémuto zásahu však máme plnú dôveru k schopnosti OČTK vykonávať povinnosti s platnými zákonmi a predpismi a len v nevyhnutnej miere," informoval Peter Dutka, generálny riaditeľ Radio Group a.s.

NAKA zasahovala aj v spoločnostiach, ktoré patria známym podnikateľom. Jedna z nich má byť blízka aj končiacemu poslancovi Martinovi Borguľovi. Ten nám v telefonickom rozhovore uviedol, že s firmou nemá už roky nič spoločné, no v OR figuruje ako člen dozornej rady.

NAKA mala zasahovať v týchto spoločnostiach: 

  • Prvá stavebná sporiteľňa,
  • Fun rádio,
  • Media Print Kappa, 
  • AKzent Media,
  • Benalex, 
  • Global Solutions SK,
  • Peber,
  • KGV Security,
  • Sayrus,
  • Slovclean,
  • Media makler,
  • Bob Group.

NAKA od rána zasahovala aj v sídle jednej zo spoločností na Rožňavskej ulici v Bratislave. Podľa informácii TV JOJ, polícia sa zamerala v kanceláriách na dokumenty a počítače. V čase zásahu sa na mieste nachádzal aj majiteľ, ktorého sme požiadali o stanovisko k akcii NAKA v jeho priestoroch. Priamo k zásahu polície sa vyjadriť nechcel.

Akcia sa má podľa polície týkať daňovej trestnej činnosti. "Ktorá podľa zistení polície mala byť páchaná v rokoch 2011 až 2021 so škodou na dani z pridanej hodnoty vo výške približne 7 a pol milióna eur," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.​ Viac informácií chce polícia poskytnúť až keď jej to umožní procesná situácia.

Celé vyjadrenie Borisa Kollára k zásahu NAKA si môžete pozrieť tu:

Podľa portálu pravda.sk by malo ísť o pokračovanie akcie VATA. NAKA vtedy preverovala verejné obstarávania IT zákaziek, ktoré sa konali v utajenom režime na rezorte vnútra. Samotný IT projekt bol realizovaný v utajenom režime, čo sa vo Finančnej správe doposiaľ dialo pravidelne. Táto zákazka vyšla štát 52 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy